Ας χτυπήσουν οι καμπάνες…

Ας χτυπήσουν οι καμπάνες…

Του Ζήσου Λούτση

Στις 10 Ιανουαρίου 2023 κατετάχθη στη λίστα των Αγίων της Ορθοδοξίας ένα γνήσιο τέκνο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, ο Αναστάσιος-Αθανάσιος Γραίκας ή σύμφωνα με την εκκλησία ο Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, που γεννήθηκε το έτος 1903 στη δική μας Δρόβιανη και όλη τη ζωή του διέπραξε θεάρεστο πνευματικό έργο, τόσο που κηρύχθηκε ως ο μεγαλύτερος υμνογράφος της χιλιετίας.

Το γεγονός αυτό, οικουμενικής αξίας, όμως, εμείς τουλάχιστον οι συμπατριώτες του, θα έπρεπε να το διαλαλούσαμε και να το περιχαιρόμασταν περίτρανα, γιατί πρόκειται για μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας που τιμά το Πανελλήνιο, αλλά κυρίως υπερδοξάζει την πιο πνευματική και πολιτιστική κοιτίδα του Βόρειου Ελληνισμού που λέει στο όνομα Δρόβιανη. Η Δρόβιανη του Μυστακίδη, του Πετρίδη, των Λαππαίων, του Στεφανόπουλου, της Μερκούρη, … και της πληθώρας που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη. Κάποιοι λένε ότι φτάσανε και στο φεγγάρι! Να που τώρα, η Δρόβιανή μας, με τον Μικραγιαννανίτη κάθισε τιμητικά και στα Υπερουράνια, αγιοποιημένη!

Εμείς, όμως, σιωπή ιχθύος και συνεσταλμένοι σαν να ‘μαστε οι πιο δυστυχισμένοι σε αυτό τον πλανήτη, σα να ‘μαστε φυλή χωρίς ιστορία, χωρίς αξίες, χωρίς πολιτιστικό υπόβαθρο.

Δε μας ταιριάζει, λοιπόν, αυτή η συμπεριφορά. Ούτε η λιποψυχία απέναντι στις δυσκολίες της εποχής. Η γης των προπατέρων μας σε όλη την έκτασή της, από καταβολής κόσμου, είναι γεμάτη αποτυπώματα που αρμόζουν στο υψηλότερο πνευματικό κατόρθωμα της ανθρωπότητας. Όλος ο τόπος μας είναι Δρόβιανη!

Και αυτό πρέπει να το καμαρώνουμε!

Δυστυχώς παγώσαμε. Στον πάγο αυτό και τα όνειρά μας!

Όχι, όχι!

Προς Θεού!

Ας λιώσουμε τον πάγο!

Ας χτυπήσουν δυνατά οι καμπάνες για τον Άγιο μας τον Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη στις 7 Δεκεμβρίου 2023 που τιμάται η πρώτη επέτειος κοίμησής του! Είναι εκεί ψηλά, κοντά στο Θεό και μας προσέχει! Είμαστε τυχεροί!

Ας χτυπήσουν, λοιπόν, τα σήμαντρα της αφύπνισης! Είναι καιρός!

Σχετικά άρθρα: