«Άξιον Εστί»: Στη Μητρόπολη της Αθήνας η εικόνα – Μεγάλες ουρές πιστών για να προσκυνήσουν

«Άξιον Εστί»: Στη Μητρόπολη της Αθήνας η εικόνα – Μεγάλες ουρές πιστών για να προσκυνήσουν

Με τη συνοδεία μελών της ιερής κοινότητας της Μοναστικής Πολιτείας, τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (3/5) η επίσημη υποδοχή της ιερής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί», στην πλατεία της Μητρόπολης Αθηνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Στην υποδοχή συμμετείχαν όλοι οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και Γραμματείς των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών, οι οποίοι φέρουν τα διάσημά τους, αλλά δεν φορούν τα άμφιά τους. Εν συνέχεια, θα τελεστεί Δοξολογία και Ιερά Παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση. Επιπροσθέτως, την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Η μεταφορά της ιερής εικόνας, η οποία εξέρχεται από το Άγιον Όρος μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ήταν παλαιότερο αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για να λαμπρύνει με την παρουσία της την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο, λόγω κορονοϊού δεν κατέστη τότε δυνατή η έξοδός της από την Αθωνική Πολιτεία.

Άξιο λόγου είναι ότι η Παναγία «Άξιον Εστί» θεωρείται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους και φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές, από όπου έχει εξέλθει επτά φορές για λαϊκό προσκύνημα των πιστών και σήμερα είναι η όγδοη.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο και εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας, οι οποίοι συνοδεύουν στην Αθήνα την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Μαρτίνο και τον Άγιο Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη θέματα που απασχολούν τις ιερές μονές. Στη συνάντηση έλαβε επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα: