«Το θέλει είτε όχι το Ισραήλ, οι διαπραγματεύσεις για μια «λύση δύο κρατών» θα συνεχιστούν» – δήλωσε ο Μπορέλ

«Το θέλει είτε όχι το Ισραήλ, οι διαπραγματεύσεις για μια «λύση δύο κρατών» θα συνεχιστούν» – δήλωσε ο Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε αποφασιστικά:

«Οι διαπραγματεύσεις για μια «λύση δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν είτε το Ισραήλ το θέλει είτε όχι», όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν.

Στη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι είναι «προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη» να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, προκειμένου να παραδοθεί βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα, να διασωθούν αιχμάλωτοι και να αποτραπούν απώλειες αμάχων.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή, ο Μπορέλ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με αυτή τη λύση.

Ο Μπορέλ ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων σε παράνομους Εβραίους εποίκους που διαπράττουν πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είπε:

«Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, έχει ηθική υποχρέωση να βρει μια λύση για να εξασφαλίσει την ειρήνη και ασφάλεια».

Δίνοντας το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη λύση θα συνεχιστούν ακόμη και αν το Ισραήλ δεν αποδεχθεί τη «λύση των δύο κρατών», ο Μπορέλ είπε: «Εάν το Ισραήλ δεν θέλει αυτή τη λύση, θα είναι δύσκολο για εκείνον να βρουν μια θέση στις διαπραγματεύσεις για να χτίσει μια λύση. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει άλλους (παράγοντες) να το κάνουν αυτό», έκανε την εκτίμησή του.

Σχετικά άρθρα: