Χαοτική η κατάσταση στην Κύπρο με το μεταναστευτικό

Χαοτική η κατάσταση στην Κύπρο με το μεταναστευτικό

Στη σύλληψη 13 συνολικά προσώπων προχώρησε η κυπριακή Αστυνομία, έπειτα από τα επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία Κύπρου, γύρω στις επτά και μισή χθες βράδυ συγκεντρώθηκαν σταδιακά στο χώρο στάθμευσης του ΓΣΟ στη Λεμεσό γύρω στα 500 άτομα, τα οποία στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τον χώρο της επίχωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα 12 πρόσωπα, με αριθμό προσώπων να έχει προβεί σε κακόβουλες ζημιές σε προθήκες καταστημάτων στον παραλιακό, ενώ τέθηκαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές επιδόθηκαν σε καταστροφές, καίγοντας κάδους και σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η πορεία ξεκίνησε από το παλιό λιμάνι και κατευθυνόταν προς τον Εναέριο, με τους διαδηλωτές να προκαλούν σωρεία υλικών ζημιών, καταστρέφοντας διαδοχικά καταστήματα αλλοδαπών, καθώς και την είσοδο ενός ξενοδοχείου. Οι χούλιγκαν, έβαζαν φωτιές σε κάλαθους σκουπιδιών, ενώ ζημιές από τις φλόγες υπέστησαν και οχήματα ανυποψίαστων πολιτών.

Πώς σχολίασε τα νέα επεισόδια ο Νίκος Χριστοδουλίδης

«Θα αντιμετωπίσουμε το Μεταναστευτικό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι το λέει αυτό «γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Βάβλα, μετά το μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί σε νέα επεισόδια στη Λεμεσό το βράδυ της Παρασκευής, (01/09), είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέραν από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε. Και δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν (στα επεισόδια) αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας, δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πάνω από όλα προσβάλλουν τη χώρα μας.

Άρα, πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο θέματα. Η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού είναι κάτι άλλο και υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες, όπως η μείωση του αριθμού αυτών που έρχονται, περισσότερες επιστροφές από αυτούς που φτάνουν στη χώρα μας, εξέταση περισσότερων αιτήσεων (ασύλου) της τάξης του 80% και, ναι, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό και μπορώ να δηλώσω σήμερα, γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω, θα αντιμετωπίσουμε το Μεταναστευτικό. Άρα, δεν έχουν καμία σχέση αυτά που είδαμε χθες βράδυ με το Μεταναστευτικό και δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο θέματα.

Είναι θέμα δημόσιας τάξης. Εχω συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους παρουσία και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ακριβώς για να συζητήσουμε και το τι έγινε χθες.

Γενικότερα τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν σε καμία απολύτως περίπτωση τη χώρα μας και πρέπει και κάποιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάμε δημόσια και θέλω να το επαναλάβω δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού».

Ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης των επεισοδίων από την Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Αρχηγός της Αστυνομίας, όπως και οι υπεύθυνοι της χθεσινής επιχείρησης, που και εγώ ο ίδιος είχα μιλήσει πριν για να βεβαιωθώ ότι υπήρχε σχεδιασμός, θα είναι σήμερα στη σύσκεψη, ακριβώς για να με ενημερώσουν συγκεκριμένα τι έχει γίνει».

Σε ερώτηση αν θα στηρίξει η Κυβέρνηση αυτούς που η περιουσία έχει υποστεί ζημιές στα χθεσινά επεισόδια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση θα σταθεί συμπαραστάτης, αλλά την ίδια στιγμή, και ένας λόγος που έχει προσκληθεί και η Νομική Υπηρεσία, είναι να δούμε, υπάρχει σχετική πρόνοια στον νόμο για όσους καταδικαστούν ειδικά στις ποινικές διώξεις, αυτοί που ευθύνονται και έχουν συλληφθεί, εάν και εφόσον φυσικά αποδειχθεί ότι ευθύνονται, θα πρέπει να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ενεργειών τους».

Σχετικά άρθρα: