Χάρη στον Γεώργιο Σίνα η Βούδα και η Πέστη ενώνονται

Χάρη στον Γεώργιο Σίνα η Βούδα και η Πέστη ενώνονται

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1873: Χάρη σε έναν Έλληνα, τον Εθνικό μας ευεργέτη ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΙΝΑ, η Βούδα και η Πέστη, που τις χωρίζει ο ποταμός Δούναβης, ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.

Οι ΣΙΝΑ κατάγονταν από τη ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ, γνωστό εμπορικό κέντρο κάποτε της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. Η πρώτη βέβαιη μνεία της οικογενείας αναφέρεται στον Γεώργιο Σίνα τον Πρεσβύτερο, ο οποίος στα μέσα του 18ου αιώνος, έκανε εμπόριο στη Μοσχόπολη, Βιέννη, Πέστη και Βούδα.

Μετά τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο γιός του, Σίμων Σίνας ο Νεότερος, ο οποίος ίδρυσε το 1798 αυτόνομη εταιρεία στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων με την επωνυμία «Σίμων Σίνας και Σία». Η οικογένεια αναδείχθηκε στον σπουδαιότερο προμηθευτή δημητριακών και μαλλιού, καθώς και σε μεγάλο τραπεζικό οίκο.

To 1818, σε αναγνώριση της προσφοράς τους, ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α΄ απένειμε τίτλο ευγενείας και οικόσημο στον Σίμωνα Σίνα και τους γιους του ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΙΝΑ και Ιωάννη, μαζί με κτήματα στο Hodos και Kizdia στον νομό Temes. Το 1832 ο αυτοκράτορας επιβεβαίωσε το οικόσημό τους και απένειμε τον τίτλο του βαρόνου της Ουγγαρίας στους Γεώργιο και Ιωάννη Σίνα.

«Πατρὶς σημαῖνει γῆ τῶν πατέρων, ἡ δὲ γῆ τῶν πατέρων
τῶν Βλάχων τῆς Μακεδονίας, Θεσσαλίας καὶ ΗΠΕΙΡΟΥ,
εἶναι αὐταί αὕται αἱ χῶραι μεθ’ ὅλης τῆς ἑλληνικῆς
ψυχῆς καὶ Ἱστορίας των».

(Ελληνικό Ημερολόγιο)

Σχετικά άρθρα: