«Χαστούκι» στο Κόσοβο από την ΕΕ για την Σερβική Ένωση Δήμων

«Χαστούκι» στο Κόσοβο από την ΕΕ  για την Σερβική Ένωση Δήμων

Η διάλυση της ομάδας διαχείρισης της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, μόλις μία ημέρα μετά την τελευταία συνάντηση υψηλού επιπέδου με τη Σερβία στις Βρυξέλλες προκάλεσε επικρίσεις από την ΕΕ.

Ο Κούρτι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην τελευταία από μια σειρά συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών υπό την αιγίδα της ΕΕ. Το κύριο θέμα της ατζέντας ήταν η αμφιλεγόμενη δημιουργία μιας εθνοσερβικής ένωσης στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία, σύμφωνα με το Βελιγράδι, θα δώσει στους Σέρβους μεγαλύτερη αυτονομία και δικαιώματα.

Μια εκδοχή ενός πιθανού πλαισίου παρουσιάστηκε από την ομάδα, αλλά ο Κούρτι την απέρριψε ως αντισυνταγματική σύμφωνα με δικαστική απόφαση του 2015. Αντ’ αυτού, παρουσίασε το δικό του πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, είναι σύμφωνο με τους θεμελιώδεις νόμους της χώρας του.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση, ο Κούρτι έδωσε το πράσινο φως για την διάλυση σύσσωμης της ομάδας που είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και της οποίας ηγείτο η Ντανιέλα Βούισιτς, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Σερβίας.

Η ΕΕ βέβαια δεν επικρότησε την είδηση αυτή, με τον εκπρόσωπο Πίτερ Στάνο να δηλώνει ότι η ομάδα θα πρέπει να είναι λειτουργική μέχρι τη στιγμή που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί η Ένωση/Κοινότητα.

«Όσον αφορά την αναφερόμενη απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να διαλύσει την ομάδα διαχείρισης, οι συμφωνίες διαλόγου αναφέρουν σαφώς ότι η ομάδα διαχείρισης πρέπει να είναι σε λειτουργία μέχρι να εγκριθεί το καταστατικό της Ένωσης/Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία», δήλωσε στο kallxo.com.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό «παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών διαλόγου».

«Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη διοικητική ομάδα πρέπει να εγκριθεί στο πλαίσιο του διαλόγου υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ», δήλωσε ο Στάνο.

Ο Στάνο πρόσθεσε ότι οι διαμεσολαβητές της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και Μίροσλαβ Λάιτσακ, θα καλέσουν τους επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, Μπεσνίκ Μπισλίμι και Πέταρ Πέτκοβιτς, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον χάρτη και ότι η ομάδα διαχείρισης θα κληθεί να συμμετάσχει, αν χρειαστεί.

«Αναμένουμε και από τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν στη διαδικασία εποικοδομητικά και με καλή πίστη και να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Στάνο.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο, Γιόρν Ροντ, δήλωσε στο RTK ότι η ένωση πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το σύνταγμα της χώρας.

«Απέχουμε πολύ από το να κατανοήσουμε τη φύση της σύνδεσης, ωστόσο η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών που έχουν γίνει αποδεκτές και υπογραφεί στις Βρυξέλλες, καθώς και να στηρίζει το Κοσσυφοπέδιο. Πάντοτε λέγαμε ότι κάθε είδους καταστατικό πρέπει να είναι από το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε στο RTK.

Ο Γερμανός διπλωμάτης, ωστόσο, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόλυση της διοικητικής ομάδας, λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν σύμφωνο με τις συμφωνίες των Βρυξελλών.

Σχετικά άρθρα: