Χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Γάζα πραγματοποίησε το Ισραήλ

Χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Γάζα πραγματοποίησε το Ισραήλ

Τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να σφυροκοπά το Ισραήλ εν αναμονή της, όπως όλα δείχνουν, χερσαίας εισβολής παρά την καθυστέρηση μετά από πιέσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Γάζα «στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια μάχης». Σημειώνεται πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε εκ νέου όσους βρίσκονται στην περιοχή να εγκαταλείψουν προς το νότο.

Όπως αναφέρουν οι IDF, προβάλλοντας και σχετικό βίντεο, «τα άρματα μάχης και το πεζικό έπληξαν πολυάριθμους πυρήνες τρομοκρατών, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων».

Με βάση το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εισβολή που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα, από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως διευκρινίστηκε, στην επιχείρηση αυτή στόχος είναι να πληγούν θέσεις της Χαμάς.

Το πιο φονικό 24ωρο

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, που ελέγχονται από τη Χαμάς, το τελευταίο 24ωρο ήταν το πιο φονικό από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών, καθώς 756 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά στις 20 ημέρες που διαρκεί ο πόλεμος έχουν σκοτωθεί 6.546 Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων 2.704 παιδιά, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς, εκ των οποίων 366 ήταν στρατιωτικοί ή αστυνομικοί και οι υπόλοιποι άοπλοι.

Το διάγγελμα Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει προαναγγείλει από τα πρώτα 24ωρα των εχθροπραξιών χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα, δίνοντας μάλιστα εντολή εκκένωσης του βόρειου τομέα του στους Παλαιστινίους.

Ωστόσο, παρότι στα σύνορα με τη Γάζα έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός χερσαίων δυνάμεων, αναμένεται πολιτική εντολή για την έναρξη της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία επικαλέστηκε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή.

Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Όπως ανέφερε, το βράδυ της Τετάρτης, σε διάγγελμα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «προετοιμαζόμαστε για τη χερσαία επιχείρηση», προσθέτοντας ότι «ο χρόνος της επιχείρησης αποφασίστηκε ομόφωνα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «οι δύο στόχοι της επιχείρησης είναι η καταστροφή της Χαμάς και η απελευθέρωση των όμηρων». Είπε, μάλιστα, ότι όλα τα μέλη της Χαμάς «είναι προσεχώς νεκροί».

Σχετικά άρθρα: