Χωρίς Ράμα στην Αθήνα, χωρίς Μητσοτάκη στην Σλοβενία – Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος;

Χωρίς Ράμα στην Αθήνα, χωρίς Μητσοτάκη στην Σλοβενία – Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος;

Σε λιγότερο από μια βδομάδα, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Δυτικά Βαλκάνια, με την παρουσία Ζελένσκι αλλά χωρίς τον Ράμα, ακυρώθηκε στην ουσία, καθώς την Κυριακή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, είχε δείπνο με ηγέτες των βαλκανικών χωρών στη Σλοβενία.

Ο Βέλγος αξιωματούχος της ΕΕ επισκέφθηκε την Σλοβενία για να ενημερωθεί επί του πεδίου για την καταστροφή από τις πλημμύρες που χτύπησαν τη χώρα. Ο Μισέλ εκτός από 400 εκ. ευρώ που υποσχέθηκε για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, κάλεσε και τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για δείπνο, καθώς συμμετείχαν στο στρατηγικό φόρουμ του Bled.

Στο δείπνο αυτό συμμετείχε και ο Έντι Ράμα, που δεν είχε προσκληθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε στείλει πρόσκληση στον Αλβανό Πρόεδρο με την πρόσκληση να μην γίνεται αποδεκτή.

Εκτός από τον Ράμα στο δείπνο ήταν η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, ο Βορειομακεδόνας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Μποριάνα Κρίστο.

Μια συνάντηση χωρίς ξένους προσκεκλημένους, όπως Ζελένσκι και Σάντου στην Αθήνα, αλλά με τον ηγέτη της ΕΕ Σαρλς Μισέλ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης και της ενίσχυσης των σχέσεων των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ.

Ο Σαρλς Μισέλ ανέβασε φωτογραφίες στο «Χ» , «Δείπνο μεταξύ φίλων. Ενότητα και αλληλεγγύη στο μενού».

Το να γίνονται δυο δείπνα σε λιγότερο από μια βδομάδα με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, δεν έχει κάποια λογική, εκτός κι αν ο Μισέλ τα πήρε στο «κρανίο» με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που στο άτυπο δείπνο της Αθήνας για τα Δυτικά Βαλκάνια είχαν καλέσει την Άρτα με τα Γιάννενα και μόνο για την περιοχή δεν μίλησαν.

Ίσως πάλι πήραν το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν άρεσε στους Βαλκάνιους η εξέλιξη να συνδεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια με την Ουκρανία και την Μολδαβία. Πέρα από το ότι έλειπε κι ένας βασικός παίκτης η Αλβανία από την Αθήνα.

Είτε είναι εσωτερική κόντρα στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΕ είτε μια κίνηση για να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στο άτυπο δείπνο της Αθήνας, ο μεγάλος χαμένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ieidiseis.gr

Σχετικά άρθρα: