Χοβενιέ και Κούρτι υπογράφουν συμφωνία για την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών

Χοβενιέ και Κούρτι υπογράφουν συμφωνία για την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν χθες 24 Αυγούστου 2023 συμφωνία για την ανταλλαγή και ταξινόμηση διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Τη συμφωνία ΗΠΑ-Κοσόβου για μέτρα ασφαλείας για την προστασία των απόρρητων πληροφοριών υπέγραψαν ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, και ο πρέσβης υπογράφουν συμφωνία για την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών.

«Η ικανότητα των εταίρων να ανταλλάσσουν πληροφορίες γρήγορα και χωρίς εμπόδια είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Η σύναψη αυτής της συμφωνίας είναι σημαντική γιατί σηματοδοτεί το αποκορύφωμα διαπραγματεύσεων για περισσότερα από 2 χρόνια, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης το ισχυρό σκεπτικό των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Χοβενιέ.

Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κοσσυφοπέδιο έχουν αναλάβει υποχρεώσεις να προστατεύουν η μία τις απόρρητες πληροφορίες της άλλης και να παρέχουν την ευκαιρία να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες μεταξύ τους.

«Η συμφωνία προωθεί την ικανότητα του Κοσσυφοπεδίου να προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραμένουμε ακλόνητοι στη δέσμευσή μας για την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία.

Από αυτή τη συμφωνία, το Κοσσυφοπέδιο θα επωφεληθεί σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δυνατοτήτων προστασίας της κυριαρχίας και της εδαφικής του ακεραιότητας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ, της πλήρους ενσωμάτωσης στις ευρωατλαντικές δομές ασφαλείας, καθώς και την επιτυχή ανάπτυξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε μια επιτυχημένη εδαφική αμυντική δύναμη, πολυεθνική και να λειτουργεί όπως το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα.

Σχετικά άρθρα: