Δεύτερη μετανάστευση Βορειοηπειρωτών

Δεύτερη μετανάστευση Βορειοηπειρωτών

Ανάμιχτα συναισθήματα συναντήσαμε αυτές τις μέρες σε φίλη μας, συγχωριανή μας, που αντιμετωπίζει ένα δυσάρεστο γεγονός: Την απομάκρυνση της μεγάλης κόρης της από την Ελλάδα, η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στη Νορβηγία.

Η πονεμένη και ανήσυχη Βιολέτα εκφράζεται:

«Λυπάται πολύ που θα φύγει η κόρη μου από την Ελλάδα, αλλά και χαίρομαι συνάμα, γιατί πηγαίνει για καλύτερα στη Νορβηγία, όπου την περιμένει η αδελφή της, που έφυγε πριν από μερικά χρόνια και ταχτοποίησε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη ζωή της. Η φυγή σε τούτη την εποχή της κρίσης στην Ελλάδα και την Αλβανία -για τα παιδιά μας- λέγεται «δεύτερη μετανάστευση.»

Το χειρότερο κακό για τη Βόρεια Ήπειρο, είναι η φυγή των νέων μας από την Ελλάδα. Ενώ είχαμε κάπως μια ελάχιστη ελπίδα, μην επέστρεφε ένα μικρό ποσοστό στον τόπο και γίνονταν σταδιακά η αντίστροφη μέτρηση, ζευγαρώνουν οι νέοι και φεύγουν μαζικά πιο μακριά.

Αν συμφωνήσουμε και ονομάσουμε «μετανάστευση» την εγκατάλειψη του τόπου μας, την Βόρεια Ήπειρο, η φυγή μας τώρα από την Ελλάδα και η εγκατάστασή μας σε μια τρίτη χώρα, προφανώς και αντιστοιχεί σε «δεύτερη μετανάστευση.»  

Στη δανεισμένη φωτογραφία από το αρχείο του Χρηστάκη Τζιά, είναι μια άποψη από τη Βόδριστα, χωριό στη δικαιοδοσία του δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου. 

Σχετικά άρθρα: