Δεκαπέντε «γαλάζιοι» βουλευτές δεν ψηφίζουν Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο!

Δεκαπέντε «γαλάζιοι» βουλευτές δεν ψηφίζουν Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» σας είχαν ενημερώσει εδώ και καιρό πως 5 τουλάχιστον βουλευτές της ΝΔ έχουν αποφασίσει να μην αποφασίσουν την υπερψήφιση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Σήμερα και πριν τον ανασχηματισμό οι βουλευτές της ΝΔ που διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπερψηφίσουν την πρόταση έχουν γίνει 15! Λίγες ημέρες, μάλιστα, μετά την ευρωκάλπη και πριν επιστρέψουν οι βουλευτές επαρχίας στην Αθήνα για το άνοιγμα της Βουλής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία που επιβεβαίωσαν την απόφασή τους, με την πλειοψηφία να έχει επιλέξει -όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται αυτή τη στιγμή- να απέχουν από την ψηφοφορία. «Όπως ακριβώς έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής στην εκλογή Παυλόπουλου» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πρόκειται για βουλευτές της «λαϊκής δεξιάς», που βρίσκονται σε υπόγεια- προς το παρόν τουλάχιστον- αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, αλλά ακόμα δεν τολμούν να διαφοροποιούν δημοσίως σε κανένα θέμα πλην του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που και εκεί το Μαξίμου τους έδωσε το περιθώριο.

Το Dnews (ΕΔΩ), στις 10 Ιουνίου, σας ενημέρωσε πρώτο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αν όχι να έχει οριστικά αποφασίσει, να καταλήγει στην απόφαση να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, είδηση που επιβεβαιώθηκε τις επόμενες ημέρες από πολλά δημοσιεύματα.

Και ο Πικραμμένος στο τραπέζι;

Στο τραπέζι, ωστόσο, έχει πέσει και το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του Παναγιώτη Πικραμμένου, που μεταξύ άλλων φέρεται να τον στηρίζει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, εφόσον προκριθεί η λύση ενός κομματικού υποψηφίου, ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποτελεί αυτή τη στιγμή το απόλυτο φαβορί!

«Όχι» σε Σαμαρά, ο Καραμανλής δεν το συζητά

Παρά τα δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επιλέξει τον Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί να έχει ρόλο «υφυπουργού στον πρωθυπουργό», αντιθέτως μάλιστα θα ασκεί πλήρως τα θεσμικά του καθήκοντα, περιβάλλοντάς τα με το δικό του πολιτικό κύρος.

Ο δε Κώστας Καραμανλής δεν συζήτησε το θέμα όταν ήταν κοινοβουλευτικά ενεργός και του έκανε πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας (ακολούθησε η πρόταση στον Προκόπη Παυλόπουλο), είναι σαφέστατο που δεν θα μπει καν στον κόπο να το συζητήσει τώρα. Πολύ περισσότερο που δεν πιστεύει σε ένα θεσμό χωρίς αρμοδιότητες.

«Ευρύτερα» πρόσωπα

Αναλόγως της πολιτικής κατάστασης, πάντως, μην αποκλείσουμε από τώρα την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγηθεί στη λύση ενός ευρύτερου προσώπου, ώστε να τον ψηφίσει και μέρος της αντιπολίτευσης, πχ τον Νίκο Αλιβιζάτο.

dnews.gr

Σχετικά άρθρα: