Δεν μπορούν να «συνεννοηθούν» Αλβανία και Κόσοβο
Υπάρχει ένας ‘πάγος’ μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος δεν φαίνεται να λιώνει, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Η ψυχρότητα των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αντανακλάται και στην οικονομία με το τοπικό εμπόριο και τη μείωση των επισκεπτών.
Σύμφωνα με προβλέψεις, το ΑΕΠ της Περιφέρειας(των Δυτικών Βαλκανίων) αναμένεται να φτάσει τα 135,3 δισ. ευρώ το 2024, ενώ οι οικονομίες Αλβανία – Κοσόβου, αμφότερες μαζί, αναμένεται να φτάσουν σε αξία 33 δισ. ευρώ, όσο το 24% του αναμενόμενου ΑΕΠ της Περιφέρειας.
Η οικονομία της Σερβίας αντιπροσωπεύει το 45% του ΑΕΠ των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο δεν χρησιμοποιούν τις δυνατότητες συνεργασίας, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές και να αυξήσουν την ευημερία των πολιτών τους.
Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία, δύο κράτη του ίδιου έθνους, δεν έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες των φυσικών πόρων και του νέου πληθυσμού για να αυξήσουν τα οικονομικά οφέλη.
Αντί να αυξάνεται, ο αλβανικός πληθυσμός στην περιοχή, έχει μειωθεί και έχει γεράσει, ενώ σε οικονομικό επίπεδο η σύγκλιση με την Περιφέρεια παρέμεινε αμετάβλητη τα τελευταία 10 χρόνια. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών με τις πολιτικές τους ενθάρρυναν τη μαζική μετανάστευση του πληθυσμού, αποτυγχάνοντας να δημιουργήσουν ευκαιρίες ειδικά για τους νέους.
Οι οικονομίες των δύο κρατών βασίζονται σε ένα μοντέλο που δεν δημιουργεί απασχόληση υψηλής αξίας και δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί σε βιομηχανικές αλυσίδες όπως η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο ήταν περίπου 80,5 δισ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο