Δεν έχουν να φάνε πάνω από 180 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη – σοκαριστικός ο αριθμός

Δεν έχουν να φάνε πάνω από 180 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη – σοκαριστικός ο αριθμός

Πάνω από το ένα παιδί κάτω των 5 ετών στα τέσσερα σε παγκόσμια κλίμακα — ή, με άλλα λόγια, πάνω από 180 εκατομμύρια παιδιά— βιώνει «οξεία επισιτιστική φτώχεια» και διατρέχει κίνδυνο να υποστεί σοβαρές συνέπειες, ελλείψει θρεπτικής, διαφοροποιημένης διατροφής, προειδοποιεί με έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Είναι «σοκαριστικός» ο αριθμός των παιδιών με «πολύ φτωχή διατροφή», παιδιών που καταναλώνουν προϊόντα τα οποία ανήκουν σε «μόλις δυο ομάδες τροφίμων», ή ακόμη και μόνο μια, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χάριετ Τόρλες, διατροφολόγος, εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης.

Με βάση τις συστάσεις της UNICEF, τα παιδιά μικρής ηλικίας πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά τρόφιμα που ανήκουν σε πέντε ομάδες από οκτώ (μητρικό γάλα, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Α, κρέας ή ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, άλλα φρούτα και λαχανικά).

Όμως 440 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών (το 66%), που ζουν σε κάπου εκατό χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα που μελετήθηκαν, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πέντε ομάδες τροφίμων καθημερινά, βιώνουν κατά συνέπεια «επισιτιστική φτώχεια».

Ανάμεσά τους, περίπου 181 εκατ. παιδιά (το 27%) καταναλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, τρόφιμα μόλις δυο ομάδων.

Αυτά τα παιδιά, «που καταναλώνουν τρόφιμα μόνο δυο ομάδων την ημέρα, για παράδειγμα ρύζι και λίγο γάλα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρές μορφές υποσιτισμού», υπογραμμίζει η επικεφαλής της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

Σε αυτές τις μορφές συμπεριλαμβάνεται η απίσχνανση, ακραία απώλεια βάρους που μπορεί να οδηγήσει ως ακόμη και στον θάνατο.

Ακόμα κι αν τα παιδιά επιβιώσουν και μεγαλώσουν, «δεν ανθίζουν», ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι βραδύς, «δεν τα πάνε καλά στο σχολείο, κι όταν ενηλικιώνονται βρίσκουν δυσκολότερο να κερδίσουν αξιοπρεπές εισόδημα, κι αυτό οδηγεί σε κύκλο φτώχειας από γενιά σε γενιά», εξήγησε η Χάριετ Τόρλες.

«Ο εγκέφαλος, η καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, σημαντικά για την ανάπτυξη, για την προστασία από τις ασθένειες, εξαρτώνται από τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τα άλατα», επέμεινε.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Σχετικά άρθρα: