Δεν είναι μόνο το Κώσταρι νομική, πολιτική και ευρωπαϊκή διάσταση του περιουσιακού ζητήματος

Του Λεωνίδα Παππά
Η υπόθεση του Κώσταρι «φιλοξενήθηκε» πολλές φορές στα μέσα ενημέρωσης, χάρις στον αγώνα των κατοίκων του.
1.360 στρέμματα λιβαδικών εκτάσεων πέρασαν σε χέρια πλαστογράφων που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή, ενώ οι ίδιοι διεκδικούν άλλα 1.600 στρέμματα.
Η υπόθεση του Κώσταρι δεν είναι η μοναδική περίπτωση στο δήμο Φοινίκης και γενικότερα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Το 2016, ως Ομόνοια, είχαμε συγκεντρώσει όλες τις αποφάσεις της «Επιτροπή Επιστροφής Περιουσιών» / “Komisioni I Kthimit te Pronave” στους δήμους Φοινίκης, Δρόπολης και Χειμάρρας.
Μέχρι τότε, μόνο στο δήμο Φοινίκης διεκδικούνταν από υποτιθέμενους απογόνους αγάδων 51.560 στρέμματα. Από αυτά τα μισά περίπου είχαν ήδη παραχωρηθεί και εκκρεμούσαν τα υπόλοιπα.
Για να γίνει πιο κατανοητό τι σημαίνουν 50.000 στρέμματα, είναι μια λωρίδα με πλάτος 2χλμ και μήκος 25 χλμ.
Μόνο η οικογένεια Agarai, στο χωριό Τσιάτιστα του Πωγωνίου, πήρε 9.250 στρέμματα!
ΝΟΜΙΚΟ ΖΉΤΗΜΑ
Ο φορέας που έχει έννομο συμφέρον και μπορεί να καταθέσει μήνυση για αυτές τις αποφάσεις, είναι οι δημοτικές αρχές (παλαιότερα οι επαρχίες). Όφειλαν, όλες τις αποφάσεις να τις μηνύσουν και εφόσον δεν δικαιωθούν στα εγχώρια δικαστήρια, να απευθυνθούν στα διεθνή.
Οι μοναδικές περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια στο δήμο Φοινικαίων ήταν η προαναφερθείσα του Κώσταρι, στην Κρανια-Αρδάσοβα και της Κουλουρίτσας. Και στις τρεις περιπτώσεις από ενδιαφέρον των κατοίκων και ποτέ με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής!
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Πέρα από τις δημόσιες γενικόλογες τοποθετήσεις, στη Βουλή και αλλού, της Ομόνοιας, του ΚΕΑΔ και του Μέγκα, το σοβαρό αυτό ζήτημα, δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις των μειονοτικών κομμάτων στις προεκλογικές και μετεκλογικές συμμαχίες.
Βεβαίως η πολιτεία δεν μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις δικαστηρίων, μπορεί όμως (1) να τροποποιήσει το νόμο και (2) να δημιουργήσει Task-Force για τον έλεγχο των διοικητικών πράξεων παραχώρησης. Αντ’ αυτού, οι «εκπρόσωποι» μας, περιορίζονταν να ζητούν θέσεις για τους ίδιους και άλλα πρόσωπα.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΖΗΤΗΜΑ
Το Νοέμβριο του 2016 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς, κατέθεσε στην Κομισιόν την έκθεση που του είχαμε παραδώσει, ζητώντας να προστεθεί η επίλυση του περιουσιακού ζητήματος της ΕΕΜ, ως προϋπόθεση για τις περαιτέρω συνομιλίες της Αλβανίας με την ΕΕ. Ήταν ο βασικός λόγος που το Δεκέμβριο του 2016 η Αλβανία δεν έλαβε ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη στην Ε.Ε.
Τον Ιούλιο του 2022, η Αλβανία ξεκίνησε επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε. Πρώτος που βγήκε περιχαρής για να την συγχαρεί, ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, χωρίς να γνωρίζουμε αν η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να θέτει ως προϋπόθεση το περιουσιακό ζήτημα της ΕΕΜ.