Δένδιας: Εξελίξεις με Αλβανία το 2023 για την ΑΟΖ

Δένδιας: Εξελίξεις με Αλβανία το 2023 για την ΑΟΖ

Την άποψη ότι τα όσα είπε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθύνονται στο εκλογικό ακροατήριο της γειτονικής χώρας ενόψει εκλογών, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «μετά τις εκλογές, μπορεί λοιπόν να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, αλλά για να συζητήσουμε σοβαρά πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο συζητάμε».

«Εγώ δεν θα άκουγα πολύ τα προεκλογικά, δεν θα τα άκουγα πολύ. Συνήθως οι προεκλογικές τοποθετήσεις ακόμα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι φυσιολογικό, έχουν να κάνουν και απευθύνονται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Και προσέθεσε: «Και μην κοροϊδευόμαστε, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει μπροστά του έναν εκλογικό περίπατο. Έχει μια διπλή εκλογή και για την προεδρία και για το Κοινοβούλιο, έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες δημοσκοπήσεις. Δεν μπορώ να προβλέψω εγώ τι θα γίνει.

«Οι Τούρκοι μας ξέρουν καλά, όπως τους ξέρουμε κι εμείς»

»Άρα οτιδήποτε λέγεται, παρακαλώ και εμάς να το βλέπουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αλλάξει άποψη. Δεν προβλέπω κάτι τέτοιο. Απλώς λέω είναι κρίμα να μην επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις που θα προέλθουν από τις εκλογές να ξεκινήσουν από το εξαιρετικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα».

Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν και η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως θέματα κυριαρχίας, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζήτηση, ο Νίκος Δένδιας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ε τώρα δεν είναι αφελείς οι Τούρκοι, δεν είναι αφελείς. Μας ξέρουν καλά, όπως τους ξέρουμε κι εμείς καλά».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως μέσα στο 2023 θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, ενώ τοποθετήθηκε και στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τονίζοντας πως «η αντιπολίτευση αδίκησε τον εαυτό της» που δεν ψήφισε τη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

«Η ΝΔ έχει παράδοση να ακολουθεί τον αρχηγό της»

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να βρεθεί στέλεχος της ΝΔ που θα αποδεχόταν την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο και όχι τον αρχηγό του κόμματος, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά πως «η Νέα Δημοκρατία έχει μια παράδοση να ακολουθεί τον αρχηγό της».

Σχετικά άρθρα: