Δένδιας για το θέμα Μπελέρη: «Δεν το θεωρώ καν ως ελληνοαλβανικό ένα ευρω-αλβανικό θέμα»

Δένδιας για το θέμα Μπελέρη: «Δεν το θεωρώ καν ως ελληνοαλβανικό ένα ευρω-αλβανικό θέμα»

Με τη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας που παραχώρησε στην Αμαλία Κάτζου και τον Δημήτρη Μάνωλη έστειλε σαφές μήνυμα στην Αλβανία πως η ελληνική πλευρά έχει απόλυτη γνώση της δικογραφίας για τον Φρέντι Μπελέρη και ότι η κράτηση εκλεγμένου δημάρχου με αυτή τη δικογραφία πριν από τη δίκη, χωρίς να έχει καταδικαστεί δηλαδή, είναι πέραν των ορίων αυτού που σε μια ευρωπαϊκή χώρα θα θεωρείτο κράτος δικαίου. Συνάμα, διαμήνυσε στην Αλβανία ότι πρέπει να το αντιληφθεί και να γίνει αντιληπτό πως απαραίτητο για ένα δρόμο προς την ΕΕ είναι να υπάρχει κράτος δικαίου, ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δημιουργούνται έντονα ερωτήματα και ζητήματα.

Στο ερώτημα για το τι ειπώθηκε κατά τη συνάντησή του με την Αλβανή υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μία ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές, ο Νίκος Δένδιας δεν θέλησε να αποκαλύψει τι του είπε η ομόλογός του, ανέφερε τι είπε εκείνος.

«Επειδή ήταν κατ’ ιδίαν η συνάντηση θα προτιμούσα να μην σας πω. Θα σας πω τι της είπα εγώ. Της είπα ότι απαραίτητο στοιχείο της πορείας προς την Ευρώπη είναι το κράτος δικαίου. Οφείλει να υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν το θεωρώ καν ως ελληνοαλβανικό θέμα. Το θεωρώ ότι είναι ένα ευρω-αλβανικό θέμα που αφορά το κράτος δικαίου. Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ. Δούλεψα πάρα πολύ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πιστεύω πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Πιστεύω ότι η Αλβανία και η Ελλάδα μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι και καλύτεροι σύμμαχοι. Πιστεύω ότι η Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να πληρούν και πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ σε αυτό.»

Σχετικά άρθρα: