Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή της αίτησης  για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων Βορειοηπειρωτών 

Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή της αίτησης  για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων Βορειοηπειρωτών 

Του Σπύρου Τσιάβου

Επειδή τελευταία γίνεται πολλής λόγος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ανοίξει, για τους ανασφάλιστους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, θα προσπαθήσουμε να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα, τα οποία δημιουργούν εμπόδιο στο να ολοκληρώσει κάποιος την αίτησή του και να εισπράξει το πολυπόθητο ποσό των 387,90 ευρώ, προφανώς μείων απ’ αυτό, το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει από την Αλβανία.

Το σύστημα δέχεται μόνον νέες αιτήσεις. Τους ανασφάλιστους υπερήλικες που εισπράττουν ένα κουτσουρεμένο ποσό με το προηγούμενο καθεστώς, του άρθρου 93 του νόμου 4387/2016, το σύστημα δεν τους δέχεται να υποβάλουν αίτηση.

Μετά από παρέμβαση σε ειδικό γραφείο, παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει σύστημα για τους είδη ανασφάλιστους υπερήλικες που εισπράττουν το επίδομα. Αν κάποιος, λόγω των 20 χρόνων διαμονής, έπαιρνε 20/35 του ποσού, τώρα πρέπει να εισπράξει ολόκληρο το ποσό, εφόσον τα χρόνια διαμονής έχουν καταργηθεί.

Στην νέα αίτηση, εκτός των άλλων, ζητείται ο αριθμός του ΦΕΚ, που βρίσκεται στο πραχτικό ορκωμοσίας και η βεβαίωση της σύνταξης από την Αλβανία.

Η πλατφόρμα ακόμα δεν λειτουργεί κανονικά. Οι ειδικοί προσπαθούν να τη θέσουν σε ετοιμότητα, υπομονή συνιστά το ανάλογο υπουργείο.

Και κάτι ακόμα: Όποτε και να γίνει η αίτηση, η είσπραξη του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τους δικαιούχους, θα ξεκινήσει από την πρώτη του επόμενου μήνα, μετά την υποβολή της.

Σχετικά άρθρα: