Δίκη Μπελέρη: Ο Ε.Ράμα έχει τρεις επιλογές – Ποια είναι η πιθανότερη

Δίκη Μπελέρη: Ο Ε.Ράμα έχει τρεις επιλογές – Ποια είναι η πιθανότερη

Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα υποστεί ήττα σε κάθε σενάριο αλλά τον ενδιαφέρει να μην πληγεί το ηγετικό του προφίλ

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του αλβανικού ειδικού εφετείου, το οποίο θα αποφασίσει σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του φυλακισμένου και εκλεγμένου Έλληνα ευρωβουλευτή Φρέντυ Μπελέρη.

Με βάση τα ισχύοντα η έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, την οποία κέρδισε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ο Φρέντυ Μπελέρης, σημαίνει ότι προστατεύεται από «ασυλία» και άρα δεν μπορεί να συνεχιστεί η φυλάκιση του.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο τέθηκε η υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία έλπιζε ότι θα κερδίσει ψήφους από το δεξιό «ακροατήριο» και ταυτόχρονα ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Έντι Ράμα, καθώς θεωρητικά δεν μπορεί να κρατήσει στη φυλακή έναν ευρωβουλευτή.

Μπορεί βέβαια ο Μπελέρης να αποφυλακιστεί σήμερα χωρίς να υπάρξει αθωωτική απόφαση.

Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο, καθώς ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μπορεί να καταδικαστεί και πάλι σε δεύτερο βαθμό, αλλά σε ποινή μικρότερη των 20 μηνών.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα επιτραπεί στον Φρέντι Μπελέρη να απελευθερωθεί ήδη από σήμερα, καθώς έχει εκτίσει την ποινή του ως προφυλακισμένος από τις 12 Μαΐου.

Εάν αθωωθεί, και φυσικά αποφυλακιστεί, αυτό τότε θα φανεί ως πολιτική ήττα για τον Έντι Ράμα και ακόμα χειρότερα γι’ αυτόν θα φανεί ότι παρασκηνιακά του «τράβηξαν» το «αυτί» οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Εάν ο Μπελέρης δεν αθωωθεί και δεν αποφυλακιστεί, τότε σημαίνει ότι ο Ράμα θα έχει επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης με την ΕΕ, που σημαίνει ότι θα μπλοκαριστούν και οι ενταξιακές διαδικασίες για τη χώρα του.

Αν η ποινή του παραμείνει ως έχει, τότε ο Μπελέρης θα παραμείνει στις φυλακές του Φίερι έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, στην συνέχεια ο Φρέντυ Μπελέρης θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει σε πρόσφατη συνέντευξή του:

«Η μόνη δίκαιη απόφαση θα ήταν η αθώωση μου. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δε θα άντεχε τέτοιο κατηγορητήριο. Είμαι βέβαιος πως αυτό θα αποδειχθεί και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο που θα προσφύγω».

Σημειώνεται ότι ο Φρέντυ Μπελέρης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών υποτίθεται για το αδίκημα της ενεργητικής διαφθοράς στις αλβανικές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα το απόγευμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι επειδή ο Φρέντυ Μπελέρης έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, αυτός που βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι ο ίδιος ο Έντι Ράμα, ο οποίος αναζητά έναν τρόπο για να απαγκιστρωθεί χωρίς να φανεί ότι έχει ηττηθεί.

Οποιοδήποτε από τα πιθανά σενάρια δείχνουν ότι θα υποστεί κόστος.

Ακόμα και το σενάριο να αποφυλακιστεί, αλλά να μην αθωωθεί ο Φρέντυ Μπελέρης, μπορεί να καταλήξει σε ήττα για τον Έντι Ράμα, γιατί απλούστατα ο ευρωβουλευτής πάλι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα φανεί ότι υποχώρησε και τον απελευθέρωσε και αυτό ίσως να τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο, καθώς σύντομα θα διεξαχθούν και οι αλβανικές εκλογές.

Αυτά τα πράγματα μετράνε πολύ στους ψηφοφόρους.

Αθώωση και αποφυλάκιση θα μπορούσαν να είναι οι πιο ανώδυνες επιλογές, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο Έντι Ράμα θα ισχυρίζονταν ότι η Δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι ανεξάρτητη και πράττει ακόμα και ενάντια στις δικές του αποφάσεις όταν θεωρήσει ότι αυτό είναι το σωστό.

Όμως η Αλβανία δεν είναι αυτό που θα χαρακτηρίζονταν ως κανονικό κράτος και σίγουρα ο Έντι Ράμα δεν είναι ακριβώς ένας… κανονικός πρωθυπουργός.

Μάλλον η επιλογή της μικρότερης ποινής με άμεση αποφυλάκιση θα είναι τελικά αυτή που θα επικρατήσει.

pronews.gr

Σχετικά άρθρα: