Δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos: Η δημοκρατία σε χειρότερη κατάσταση

Δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos: Η δημοκρατία σε χειρότερη κατάσταση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ψηφοφόροι σε επτά χώρες της Δύσης (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Πολωνία, Ιταλία, Σουηδία) περισσότεροι στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι οι δημοκρατίες στις χώρες τους βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Σχεδόν επτά στους 10 Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της δημοκρατίας έχει υποχωρήσει στη χώρα τους τα τελευταία χρόνια, ενώ το 73% των ερωτηθέντων στη Γαλλία έχει την ίδια άποψη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από έξι στους 10 θεωρούν ότι η δημοκρατία λειτουργεί λιγότερο καλά από ό,τι προ πενταετίας.

Σε έξι από τις επτά χώρες, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι ανέφεραν ότι είναι «δυσαρεστημένοι» με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία, ενώ στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται να συμφωνούν με τη δήλωση ότι το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ των πλουσίων και των ισχυρών και ότι αυτό χρήζει «ριζικών αλλαγών».

Μόνο σε μία χώρα, στη Σουηδία, η πλειοψηφία, το 58% εν προκειμένω, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει ειδικότερα με την Ε.Ε, η έρευνα της Ipsos αποκάλυψε βαθύτατα αντικρουόμενες απόψεις. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι υπέρ της Ε.Ε, ωστόσο πολλοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης… λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2024.

Σχετικά άρθρα: