Δυρράχιο, η αρχαία Επίδαμνος, το κορυφαίο λιμάνι της Αλβανίας

Δυρράχιο, η αρχαία Επίδαμνος, το κορυφαίο λιμάνι της Αλβανίας

Του Στέφανου Λεμονίδη

Το Δυρράχιο η αρχαία ελληνική πόλη Επίδαμνος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι της Αλβανίας. Βρίσκεται στις ακτές της κεντρικής Αλβανίας, περίπου 33 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τίρανα.

Το Δυρράχιο βρίσκεται σε ένα από τα στενότερα σημεία της Αδριατικής Θάλασσας, απέναντι από τα Ιταλικά λιμάνια του Μπάρι (σε απόσταση 300 χλμ.) και του Μπρίντιζι (σε απόσταση 200 χλμ.). Έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της Αλβανίας και το νεότερο δημόσιο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αλεξάντερ Μοϊσίου. Έχει πληθυσμό 115.550 κατοίκους.

Ιδρυμένο τον 7ο αιώνα π.Χ. από Έλληνας αποίκους, από την Κόρινθο και την Κέρκυρα με το όνομα Επίδαμνος, κατοικείται συνεχώς επί 2.700 χρόνια και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αλβανίας. Υπήρξε πρωτεύουσα της Αλβανίας από τις 7 Μαρτίου 1914 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 1920, επί της βασιλείας του Γουλιέλμου της Αλβανίας στο Πριγκιπάτο της Αλβανίας.

Στα λατινικά το δεύτερο συνθετικό της ονομασίας παρέπεμπε στο επίθετο damno που σήμαινε καταραμένο και καταδικασμένο σε θάνατο .Η προέλευση της λέξης Dyrrachium που δόθηκε από τους Ρωμαίους προέρχεται από την σύνθεση των Ελληνικών λέξεων δυσ- ‘δύσκολη’ και ῥαχία=ράχες=όρη όπου πιθανόν αναφέρεται στους επιβλητικούς απόκρημνους βράχους κοντά στην πόλη και στο ομώνυμο μικρό χωριό που υπήρχε εκεί.

Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το Δυρράχιο και η υπόλοιπη Αλβανία είχαν προσαρτηθεί στο Βασίλειο της Ιταλίας μεταξύ 1939-1943 και καταλήφθηκαν κατόπιν από τη Ναζιστική Γερμανία μέχρι το 1944. Η στρατηγική σημασία του Δυρραχίου ως λιμανιού το κατέστησε σημαντικό στρατιωτικό στόχο και για τις δύο πλευρές. Ήταν το σημείο της αρχικής Ιταλικής απόβασης στις 7 Απριλίου 1939 καθώς και το εφαλτήριο για την αποτυχημένη Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα.

Μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής εξουσίας το 1990 το Δυρράχιο έγινε το κέντρο μαζικής μετανάστευσης από την Αλβανία με πλοία που καταλαμβάνονταν στο λιμάνι και υπό την απειλή όπλων οδηγούνταν στην Ιταλία. Σε ένα μόνο μήνα, τον Αύγουστο του 1991, πάνω από 20.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ιταλία με αυτό τον τρόπο. Η Ιταλία επενέβη στρατιωτικά, θέτοντας την περιοχή του λιμανιού υπό τον έλεγχό της, και η πόλη έγινε το κέντρο της “Επιχείρησης Πελεκάνος” της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, ένα πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.

Οι παραλίες της πόλης είναι δημοφιλής προορισμός για πολλούς ξένους και ντόπιους τουρίστες, με μια εκτίμηση 800.000 επισκεπτών το χρόνο. Πολλοί Αλβανοί από τα Τίρανα και αλλού περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στις παραλίες του Δυρραχίου. Το 2012 κατασκευάστηκαν νέα συστήματα αποχέτευσης για να εξαλειφθεί πλήρως η μόλυνση της θάλασσας. Αντίθετα η βόρεια παραλιακή έκταση είναι σχεδόν παρθένα και προβλέπεται να εξελιχθεί σε ελιτίστικο τουριστικό προορισμό, καθώς κατασκευάζονται ορισμένα παραλιακά θέρετρα. Οι γύρω περιοχές φημίζονται για την παραγωγή καλού κρασιού και ποικιλίας τροφίμων.

Στο Δυρράχιο υπάρχει η βιβλιοθήκη, το πολιτιστικό κέντρο Αλεξάντερ Μοϊσίου, το Θέατρο Εστράντα, το κουκλοθέατρο και η φιλαρμονική ορχήστρα. Υπάρχουν επίσης αρκετά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, η Βασιλική Επαυλη και το Ιστορικό Μουσείο (σπίτι του Αλεξάντερ Μοϊσίου). Στην πόλη υπάρχουν επίσης τα Αρχαία Τείχη, ονόματι Κάστρο του Δυρραχίου, και κοντά στο λιμάνι το αμφιθέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Χάρη στη μεγάλη αμμώδη ακτογραμμή της περιοχής, οι παραλίες του Δυρραχίου έχουν μεγάλη πέραση κάθε χρόνο. Οι παραλίες του είναι ιδανικές τόσο για νεότερες ηλικίες όσο και για οικογένειες με παιδιά, καθώς υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ανέσεις και υπηρεσίες.

Mπορείς να βρεις 8 παραλίες στο Δυρράχιο και τις γύρω περιοχές

Παραλία Δυρραχίου: δίπλα στο κέντρο του Δυρραχίου, είναι μία μεγάλη έκταση ψιλής άμμου με ρηχά νερά. Η περιοχή είναι καλά εξοπλισμένη και η παραλία προσφέρει πολλές δραστηριότητες, καθώς υπάρχουν χώροι για αθλήματα και δραστηριότητες, ακόμα και μία αίθουσα μπόουλινγκ σε κοντινή απόσταση.
Παραλία Golem: βρίσκεται 10 χλμ. από το Δυρράχιο και είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία για κολύμπι. Η παραλία είναι μεγάλη και παρέχει σε οικογένειες με παιδιά διάφορες υπηρεσίες και πακέτα με ό,τι μπορείς να φανταστείς.
Παραλία Mali i Robit: αρκετά κοντά και παρόμοια με την παραλία Golem, αυτή η παραλία περιβάλλεται από πευκοδάση. Εδώ, μπορείς να βρεις διάφορες επιλογές διαμονής με δικά τους παραλιακά τμήματα. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία κολύμβησης που είναι ελεύθερης πρόσβασης. Στα νότια, μπορείς να βρεις και χώρους κάμπινγκ.
Παραλία Currila: αν και είναι πολύ κοντά στην πόλη, η μεγάλη παραλία Currila περιβάλλεται από φύση και περιλαμβάνει σημεία με υπηρεσίες αλλά και σποτάκια ελεύθερης πρόσβασης. Έχει ψιλή άμμο, κρυστάλλινα νερά και πολλές ευκαιρίες για κολύμβηση με αναπνευστήρα.
Παραλία Portez: άγρια, μεγάλη και απομονωμένη, η παραλία αυτή απέχει περίπου 25 λεπτά από το Δυρράχιο. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λιμνοθάλασσα του Natyra Park. Εδώ, μπορείς να βρεις ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ υπάρχει επίσης μπαρ και εστιατόριο.
Παραλία San Pietro: βρίσκεται μέσα στον κόλπο του Lalzi και είναι μια από τις πιο όμορφες στο Δυρράχιο. Είναι μία μεγάλη χρυσή παραλία που περιβάλλεται από τη φύση και είναι διάσπαρτη με μία σειρά από καταφύγια της κομμουνιστικής εποχής. Η παραλία είναι μερικώς εξοπλισμένη και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για οικογένειες και ζευγάρια, χάρη στην ησυχία και τη γαλήνη της.
Παραλία Spille: χαρακτηριζόμενη ως ένα «παραδεισένιο μέρος», αυτή η παραλία βρίσκεται 45 λεπτά από το Δυρράχιο και είναι ιδανική για χαλάρωση. Περιβάλλεται από πευκοδάση και έχει ψιλή λευκή άμμο. Μπορείς να νοικιάσεις ξαπλώστρες και ομπρέλες ή να χαλαρώσεις στα ελεύθερα σημεία της παραλίας.
Παραλία του Στρατηγού (General’s Beach): αυτό το κρυμμένο στολίδι της ακτής της Αδριατικής πήρε το όνομά του από έναν Ιταλό στρατηγό που τη δεκαετία του 1930 ερχόταν συχνά με το γιοτ του. Τα νερά της είναι απίστευτα και δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκεις εδώ θαλάσσιες χελώνες! Για να φτάσεις στην παραλία, θα πρέπει να ακολουθήσεις έναν χωματόδρομο.

Φαγητό στο Δυρράχιο
Μπουρέκι, η γνωστή αλμυρή πίτα
Ψάρι σε ψησταριά
Αρνί στο φούρνο
Le qofte (κεφτέδες με μοσχαρίσιο κιμά)
Fërgesë (με βάση ντομάτες, πιπεριές και αλατισμένη ρικότα)
Πιπεριές φούρνου γεμιστές με ρικότα
Salçe kosi (σάλτσα με βάση το γιαούρτι)
Shëndetli (ένα κέικ με μέλι)
Παραδοσιακό αλβανικό μπουρέκι, Δυρράχιο

Αξιοθέατα στο Δυρράχιο
Η αρχιτεκτονική του Δυρραχίου είναι ένας αρμονικός συνδυασμός ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, κάτι που γίνεται σαφές από το ποικιλόμορφο κέντρο της πόλης. Οι δρόμοι είναι πάντα γεμάτοι ζωντάνια, ειδικά στην παραλία, όπου υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις.

Μεταξύ των διαφόρων επιλογών για ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα στο Δυρράχιο, προτείνουμε τα εξής:

Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο του Δυρραχίου, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια
Το Μεγάλο Τζαμί του Δυρραχίου, γνωστό και ως Νέο Τζαμί
Το Τζαμί Φατίχ, χτισμένο τον 16ο αιώνα Κ.Ε.
Bulevardi Dyrrah, μια από τις πιο όμορφες αγορές της Ευρώπης
Τα ρωμαϊκά ιαματικά λουτρά και η Βυζαντινή Αγορά, με τις όμορφες κορινθιακές κολόνες
Το επιβλητικό Κάστρο του Δυρραχίου, ένας μεσαιωνικός πύργος που καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δυρραχίου, το μεγαλύτερο της χώρας
Το Εθνογραφικό Μουσείο, με μία πλούσια συλλογή λαϊκών χειροτεχνιών και φορεσιών
Η Βίλα του Ζογκ στο Δυρράχιο (ή Βασιλική Βίλα του Δυρραχίου), χτισμένη σε λόφο
Ο παραλιακός δρόμος της πόλης και η υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα

Το Δυρράχιο είναι μία ιδιαίτερα ζωντανή πόλη, ειδικά τη νύχτα. Ο πεζόδρομός του μετατρέπεται σε κόμβο νυχτερινής διασκέδασης, με αμέτρητα μπαρ και εστιατόρια να ξετυλίγονται κάτω από το φως του φεγγαριού.

Η περιοχή είναι γεμάτη με νεανικά στέκια για χορό έως το ξημέρωμα και lounge bar με δροσιστικά κοκτέιλ.

ΦΩΤΟ: www.wikipedia.org

fosonline.gr

Σχετικά άρθρα: