Εάν δεν μπει φρένο στον Ερντογάν, θα φέρει μεγάλη καταστροφή στη Μεσόγειο: Η Τουρκία δεν είναι χώρα «δυτικών προδιαγραφών»

Εάν δεν μπει φρένο στον Ερντογάν, θα φέρει μεγάλη καταστροφή στη Μεσόγειο: Η Τουρκία δεν είναι χώρα «δυτικών προδιαγραφών»

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

“Δεν σταματάς ένα νταή με το να τον κατευνάζεις”, δήλωσε εμφαντικά η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

“Εάν δεν μπει φρένο στον Πούτιν στην Ουκρανία, εκείνος θα συνεχίσει και τελικά θα έλθει να καταλάβει και την ευρύτερη περιοχή”, κρίνει η Κάγια Κάλας.

Οι θέσεις της Εσθονής πρωθυπουργού, όπως τις δημοσίευσε το Bloomberg Opinion, ισχύουν και καλύπτουν πλήρως και την περίπτωση ενός νταή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ήτοι της νεο-οθωμανικής και αναθεωρητικής Τουρκίας, του ισλαμιστή προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του.

Αν δεν μπει φρένο σ αυτό τον νταή, θα συνεχίσει και θα προκαλέσει με τις έκνομες ενέργειες του ευρύτερη ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι απειλές της Άγκυρας ότι θα έλθει μια νύχτα και θα βομβαρδίσει την Αθήνα, οι παράλογες διεκδικήσεις ελληνικών νήσων του Αιγαίου, η διαρκής απειλή με casus belli, ο συνεχιζόμενος εκτουρκισμός της κατεχόμενης περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο εποικισμός της Αμμοχώστου δεν αποτελούν σχήμα λόγου για την Τουρκία ούτε και στοχεύουν μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας ενόψει των εκλογών του Ιουνίου 2023.

Πρόκειται περί μελετημένης στρατηγικής της χώρας στα πλαίσια της επεκτατικής της πολιτικής, της πολιτικής του αναθεωρητισμού των διεθνών συνθηκών.

  • Η πολιτική του εξευμενισμού του γκρίζου λύκου και η πολιτική του μαστιγίου και του καρότου την οποία μέχρι σήμερα εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες και η Αμερικανική Διοίκηση όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά και αποθρασύνει έτι περαιτέρω την Άγκυρα.

Η συνετή και θαρραλέα στάση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλες τις πλευρές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποτελεί ευσεβοποθισμό το να αναμένεται από την Τουρκία να επανέλθει όπως παλιά στο δυτικό στρατόπεδο και να αποστασιοποιηθεί από τον ευρασιανισμό, να διακόψει τους στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, το Ιράν και τις τουρκογενείς χώρες. Στο χώρο αυτό αισθάνεται ότι ανήκει.

Από τη Δύση διεκδικεί ανταλλάγματα προβάλλοντας τη γεωστρατηγική της σημασία. Γιατί η Τουρκία ουδεμία σχέση έχει ούτε και ποτέ υιοθέτησε τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έννοιες παντελώς ξένες στις μάζες των πολιτών της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προ πολλού χρόνου αποβάλει το προσωπείο του μετροπαθούς ισλαμιστή ηγέτη ο οποίος επεδίωκε, δήθεν, τον εκσυγχρονισμό και την εκδημοκρατιοποίηση της χώρας του με στόχο την ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έχοντας παραπλανήσει τους πάντες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες πλασάροντας το αφήγημα για μοντέλο ισλαμο- δημοκρατίας στην Τουρκία, κατάφερε να δημιουργήσει πλέγμα συμφερόντων και να ενισχύσει την οικονομική και άλλη εξάρτηση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών και της Δύσης εν γένει από την Τουρκική οικονομία.

Η συμμετοχή της στη Βορειο- Ατλαντική Συμμαχία-ΝΑΤΟ με το δεύτερο μεγαλύτερο σε αριθμούς στρατό προσφέρει στη χώρα αυτή ειδικό εκτόπισμα με αποτέλεσμα η Ευρώπη και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι της να θεωρούν, και να δηλώνουν δημοσίως, ότι η Τουρκία αποτελεί πολύτιμο στρατηγικό εταίρο τους.

Πώς, όμως, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους από αυτή την προσέγγιση; Η επιθετικότητα την οποία εκδηλώνει με κάθε τρόπο κατά της Ελλάδος προκαλεί τριγμούς στη νοτιο-ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι ορατός ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα διευκολύνει την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και το Ιράν. Διατηρεί αδελφικές σχέσεις με τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις.

  • Πλήττει με τις ενέργειες της τα δυτικά συμφέροντα και καθυβρίζει τους ηγέτες των Δυτικών. Επί πλέον, πολιτικοί αναλυτές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνουν ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα δυτικών προδιαγραφών.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που αποτελούν τη βάση των Ευρωπαϊκών δημοκρατιών και των Ηνωμένων Πολιτειών, απουσιάζει με κατάφωρη παραβίασή τους και στην ίδια την Τουρκία. Η ελευθερία της έκφρασης, ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας, φιμώνεται, οι φυλακές είναι υπερπλήρεις από δημοσιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δικαστές, χωρίς δίκη, ενώ η δικαστική εξουσία είναι υποχείριο του Τούρκου προέδρου.

Η αναθεωρητική Τουρκία, αφού πέτυχε την αυτονόμηση της από τη Δύση ουδόλως συμπλέει μαζί της για την επίτευξη των κοινών στόχων και συμφερόντων. Ο δικός της στόχος είναι να καταστεί διεθνής δύναμη, ισότιμη των μεγάλων δυνάμεων της υφηλίου. Είναι η ώρα να μπει φρένο στον Τούρκο νταή προτού είναι αργά.

Εξώφυλλο: Islamist President Erdoğan address the Inaugural Congress of the Conference of Constitutional Jurisdictions of the Islamic World. Photo Turkish Presidency

Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α.

hellasjournal.com

Σχετικά άρθρα: