ΕΕ: Ουγγαρία – Πολωνία μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

ΕΕ: Ουγγαρία – Πολωνία μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 02:30 τα ξημερώματα η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες διαπραγματεύονταν το μεταναστευτικό από τις 17:30 με την Ουγγαρία και την Πολωνία να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σήμερα οι ηγέτες θα συνεδριάσουν και πάλι στις 10:30 ώρα Ελλάδος με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, ενώ θα συζητηθούν επίσης η Κίνα και η οικονομία.

Αμετακίνητες Ουγγαρία και Πολωνία, εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, με τους ηγέτες να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν στο μεταναστευτικό. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα: