Εφόσον δεν έχουμε το Εθνολογικό Μουσείο μας

Εφόσον δεν έχουμε το Εθνολογικό Μουσείο μας

ΑΙΧΜΕΣ

Κριτικές άφθονες και σε όλες τις κατευθύνσεις. Καλά κάνουμε. «Πυροβολισμοί» σε καταστάσεις και σε παράγοντες. Ακούει όμως κανείς; Δεν ακούει. Το μεγάλο μας θέμα είναι: ήμαστε εμείς σε θέση, ικανοί να διορθώσουμε κάτι;

Διαπιστώνεται η παραβίαση της πολιτιστικής μας κληρονομίας σε Εθνολογικό Μουσείο του Νομού Αργυροκάστρου. Όλα τα αίσχη, σε σχέση με την παρουσίαση του εθνολογικού μας πολιτισμού, της παραδοσιακής φορεσιάς της Δρόπολης, του Πωγωνίου, και λοιπά, αυτού μέσα είναι.

Ο Βασικής Λαχανάς ασκεί κριτική, αλλά έχει συνάμα και μια κατανοητή πρόταση, γι’ αυτό το θέμα. Τη διατυπώνει απλά:

«Εφόσον δεν είμαστε ικανοί να έχουμε ένα Εθνογραφικό μας Μουσείο, που να παρουσιάζει ιστορικά τις παραδοσιακές ενδυμασίες μας, τις γνήσιες φορεσιές κατά περιοχή, φωτογραφικό υλικό συνοδευόμενο με ιστορικά ντοκουμέντα και δεν αντιδρούμε γι’ αυτές τις προσβλητικές καρικατούρες, σίγουρα θα πάμε σε αφανισμό των αιωνίων παραδόσεών μας».

Χώροι κενοί στις περιοχές μας, για να στηθεί κάπου Εθνολογικό Μουσείο της προκοπής, υπάρχουν άφθονοι. Και άτομα, ειδικοί που να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση και να αποδώσουν ποιοτικό έργο, επίσης υπάρχουν. Σκέφτηκε, όμως, κανείς, απ’ αυτούς που διαχειρίζονται κονδύλια κι εξουσιάζουν, να θέση σε διάθεση αυτής της λειτουργίας έναν συγκεκριμένο χώρο; Να τον καλλωπίσει και να τον μετατρέψει σε Εθνολογικό Μουσείο; Ακόμα όχι.

Μόνον έτσι διατηρείς και προβάλλεις τις εθνολογικές αξίες σου κι έχεις με τι και πώς να κάνεις την σωστή και πολιτισμένη αντιπαράθεση με τους παραβάτες της πολιτιστικής σου κληρονομιάς. Και μέσω του Μουσείου σου.   

Σχετικά άρθρα: