Έφτασε η ώρα η Αλβανία να λάβει πειστική απάντηση

Έφτασε η ώρα η Αλβανία να λάβει πειστική απάντηση

Γράφει

ο Γιώργος Σαββίδης

Η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας πυκνής σειράς προκλήσεων της Αλβανίας κατά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, την υφαρπαγή των Ελληνικών περιουσιών, την υπαναχώρηση από την συμφωνία για ΑΟΖ, τις προκλήσεις για τους Τσάμηδες και πολλά άλλα.

Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες τείνει χείρα φιλίας στους Αλβανούς. Το 1987, πριν ακόμα καταρρεύσει ο κομμουνισμός, η Ελληνική κυβέρνηση κατάργησε το «εμπόλεμο καθεστώς» με την Αλβανία, το οποίο παραμένει τυπικά σε ισχύ, γιατί δεν κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή και γιατί η Αλβανία δεν κατάργησε τον αντίστοιχο δικό της νόμο.

Με την πτώση του κομμουνισμού, τους υποδεχτήκαμε στην χώρα μας, τους προσφέραμε δουλειά, τους μορφώσαμε στα σχολεία μας και τους περιθάλψαμε στα νοσοκομεία μας. Αναλάβαμε ακόμα και την επιτήρηση του εναέριου τους χώρου, αφού συναινέσαμε στην είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και να αποκτήσουν καθεστώς «υπό ένταξη χώρας» στην ΕΕ. Βοηθούμε ακόμα και στις σχέσεις του Κοσόβου με την Σερβία.

Σε όλες τις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά ήπια και διπλωματικά. Κάνει διαβήματα και τηλεφωνήματα και ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους. Εν τω μεταξύ, ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου έχει σχεδόν αφανιστεί.

Η Αλβανία θα συνεχίσει έτσι. Άλλωστε, δεν έχει κανένα κόστος. Αντίθετα, παίρνει και «αμοιβές» από την Τουρκία, η οποία προφανώς επικροτεί την πολιτική αφανισμού των Ελλήνων και προωθεί οτιδήποτε είναι ενάντιο στα Ελληνικά συμφέροντα.

Θέλουμε και επιδιώκουμε ειρήνη, συνεργασία και αγαστή συνύπαρξη. Αλλά δεν φτάνει να τα θέλουμε μόνοι μας. It takes two to tango.

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους όχι για τις πράξεις των Αλβανών. Αλλά για τα μέτρα τα οποία παίρνει, όχι «θα πάρει», κατά της Αλβανίας. Τα μέτρα πρέπει να είναι βαριά και να έχουν σημαντικό κόστος για την Αλβανία. Έτσι, ίσως υπάρξει πιθανότητα αγαστής συνύπαρξης.

athenian-herald.com

Σχετικά άρθρα: