Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μανθ. Μπόμπολης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μανθ. Μπόμπολης

Μια πικρή, λυπητερή είδηση μάς προκάλεσε από το πρωί σήμερα μεγάλη θλίψη. Έφυγε από τη ζωή ένας καλός συγχωριανός μας.

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Δημογεροντίας της Κοινότητας Δερβιτσάνης:

«Μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, σήμερα έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος και δραστήριος συγχωριανός μας, Δημήτρης Μπόμπολης!
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα 21.03.2024 και ώρα 3:30 μ.μ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δερβιτσάνης!
Η Κοινότητά μας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους!
Θα σε θυμόμαστε πάντα αγαπημένε Μήτσιο!»

Ακολουθεί ένα κείμενο που γράφτηκε για μια πρωτοβουλία του Μήτσιου, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα και θα συμπεριληφθεί σε βιβλίο με ιστορίες από το χωριό μας:

Ο Μήτσιος «έφτιαξε» το Μεγαλάκκο

Είχε ακόμα κόσμο το χωριό, κρατιόνταν καλά, σου ενέπνεε την ελπίδα της παραμονής αρκετών κατοίκων, όταν ο Μπερίσα, πρωθυπουργός τότε της χώρας, επισκέφτηκε, ίσως σε περίοδο προεκλογικής καμπάνιας, τη Δερβιτσάνη.

Εκμεταλλεύτηκε την κάθοδο αυτή για το κοινό καλό – την κατασκευή ενός σημαντικού έργου στο χωριό – ο Δημήτρης Μανθ. Μπόμπολης.

Μετά την ομιλία του Μπερίσα στη συνάντηση με τους συγχωριανούς, ο Μήτσιος παίρνει το λόγο και του προτείνει:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, εκτός των άλλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε σαν χωριό, κάθε χειμώνα με τις πολλές βροχές και κατραχούρες, απειλούνται οι κάτοικοι του «Νέου Μαχαλά» από το «Μεγαλάκκο». Νυχτοξημερώνουν μέσα σε πανικό, μη τυχόν βάλουν μπροστά τα ορμητικά νερά τα σπίτια τους. Κάντε κάτι, πειθαρχήστε το λάκκο, καταλαγιάστε την ψυχή αυτών των ανθρώπων!»

Του αγγίζει ο Δημήτρης, με ωραίο τρόπο σε συνέχεια και το φιλότιμο: «Είστε βορινός, μαλεσόρος κι αν δώσετε το λόγο εσείς, τον κρατάτε κιόλας, είστε μπεσαλήδες …!».

Υποσχέθηκε τότε ο Μπερίσα την κατασκευή του έργου. Κι έγινε το έργο.

Τότε, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατασκευάστηκε πρώτα ο φράκτης κι έπειτα οδηγήθηκαν τα νερά σε τούνελ κατασκευασμένο με μπετό – από το κομμωτήριο του Κώτσια κι ως το σημείο που σμίγει ο «Μεγαλάκκος» με το «Σαραντινό» – .

Ο λάκκος από ένα στοιχειό, που απειλούσε χρόνια στη σειρά τη ζωή των ανθρώπων, μπήκε σε τσιμεντένια κοίτη, ημέρεψε, πειθάρχησε, μετατράπηκε πια σε λεωφόρο. Εκεί που πνιγόσουν, πάνω του τώρα πια κινούνται, παρκάρουν αυτοκίνητα, γίνεται περίπατος.

Από ένα λόγο, που τόλμησε και είπε ο Μήτσιος, έγινε η πράξη. Αν το σκεφτείς καλά, θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι ο Μήτσιος Μπόμπολης «έφτιαξε» το λάκκο.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η μικρή ιστορία της κατασκευής του «Μεγαλάκκου».

Σχετικά άρθρα: