Εγκαίνια Καθολικού της Σκήτης των Μυροφόρων στο Δυρράχιο

Εγκαίνια Καθολικού της Σκήτης των Μυροφόρων στο Δυρράχιο

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Κάθε Ορθόδοξος Ναός είναι ανοιχτός προς την κοινωνία… τόπος παρηγοριάς, ελπίδος και ειρηνεύσεως

Με την μεγαλοπρέπεια που επιβάλει το Τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και σε μέσα σε μια πολύ όμορφη πνευματική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή των Αγίων Πάντων, ο Καθαγιασμός του Ιερού Ναού στη Σκήτη των Μυροφόρων – παράρτημα του μεγάλου Ορθοδόξου Συγκροτήματος της νέας Μονής του Αγίου Βλασίου πλησίον του Δυρραχίου.

Της τελετής των Εγκαινίων και της πανηγυρική Θείας Λειτουργίας προϊστατω ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, του Επισκόπου Βύλλιδος κ. Άστη, του Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης π. Αρσενίου με μέλη της αδελφότητος του, καθώς και ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων και Δυρραχίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μακαριώτατος ίσως να καθυστέρησαν κάπως τα εγκαίνια του εν λόγω Ι. Ναού αλλά ωστόσο αυτό αυξάνει την χαρά της ημέρας και του γεγονότος. Σε σύντομο χαιρετισμό του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να επισημάνει τις είχε γίνει με τους Ορθόδοξους ναούς και μονές στις δεκαετίες του αθεϊστικού διωγμού που κατεδαφίστηκαν ή μετατράπηκαν ακόμη και σε στάβλους. Και η αναφορά αυτή είχε ειδική βαρύτητα δεδομένου ότι σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου υπήρξε η πρώτη που η κομουνιστική νεολαία πειραματίστηκε την μεγάλη εξόρμηση για την κατεδάφιση και καταστροφή των χώρων λατρείας…

Ωστόσο όμως είναι και το καύχημα της δημιουργικής παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στα πλαίσια της ιεραποστολικής του δραστηριότητας για την από τις στάχτες ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Το συγκρότημα της νέας Ιεράς Μονής εκτός των μοναστηριακών χώρων και του περικαλούς Ιερού Ναού του Αγίου Βλασίου συμπεριλαμβάνει επίσης τους χώρους με ξενώνες για την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις», το Σπίτι Ελπίδος για το απροστάτευτο παιδί, Συνεδριακό Κέντρο, Ξενώνες, τη Σκήτη των Μυροφόρων κ.α.

Είναι απ’ αυτά τα έργα που έστω και μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει απόδειξη και τεκμήριο της έμπνευσης, της απόδοσης και εν πάσει περιπτώσει της ιστορικότητας της ευλογημένης ποιμαντορίας του Αναστασίου πλέον των τριάντα ετών στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Και όλα τούτα τεκταίνονται στο Δυρράχιο ένα λιμάνι σύμβολο διαχρονικά: από τον Απόστολο Παύλο, τον μαθητή του άγιο Άστη, στον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, ενδεικτικά, της σύνδεση της Ανατολής με τη Δύση.

Ο Μακαριώτατος εξ άλλου δεν στάθηκε μόνο στην πρόσφατη τραγική ιστορία των διώξεων της Ορθοδοξίας αλλά στο βασικό χαρακτήρα της προοπτικής: οι χώροι λατρείας των Ορθοδόξων είναι κέντρα στήριξης της ελπίδας. Και τούτο όχι μόνο για τους Ορθοδόξους αλλά δι αυτών η ευεργετική επήρεια της λατρευτικής συνάξεως και της ευχαριστιακής κοινότητας επεκτείνεται μυστικά σε όλο το κοινωνικό σύνολο.

Ο Ορθόδοξος Ναός, αυτός που εγκαινιάστηκε στην Σκήτη των Μυροφόρων, δεκάδες χιλιάδες άλλοι, είναι τόπος παρηγοριάς, στήριξης της ελπίδας, ειρηνεύσεως. Αυτή η ιδέα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που με έμφαση επαναλαμβάνει από την ημέρα ελεύσεως του στην Αλβανία και σε κάθε γωνία της, δεν είναι απλά διακήρυξη. Είναι χάρη της δική του συστηματικής και ακάματης μέριμνας καθημερινή πραγματικότητα και μαρτυρία σε ένα τόπο τόσο σύνθετο και δύσκολο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, τα μέλη και οι Ενορίες της υπό την έμπνευση και βιωματική διδασκαλία του Ποιμενάρχη της, Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, είναι ζωντανός παράγοντας ελπίδας και ειρήνης!

Σχετικά άρθρα: