Είναι γεφύρι στη Δερβιτσάνη;!

Είναι γεφύρι στη Δερβιτσάνη;!

Του Σπύρου ΜΑΝΤΑ

Ίσως κάποιος μπορεί να βοηθήσει…

Ο Γεώργιος Φιλ. Οικονομίδης ήταν σημαντικός ζωγράφος καταγόμενος από τη Δερβιτσάνη του Αργυροκάστρου. Γεννήθηκε εκεί το 1913 και πέθανε, άτυχος, το 1945 -τον σκότωσαν οι Εγγλέζοι στην Αθήνα όπου τότε κατοικούσε.

Μεταξύ των έργων του, συμπεριλαμβάνεται και ένας πίνακας όπου απεικονίζονται χωρικοί να διαβαίνουν ένα μικρό μονότοξο γεφύρι.

Το ερώτημα είναι: Πρόκειται για φανταστική εικόνα που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης; Ή έχουμε να κάνουμε -που το θεωρώ πιθανότερο- με ρεαλιστική απεικόνιση ενός γεφυριού του χωριού του;

Στη Δερβιτσάνη έχουν καταγραφεί 4 μικρά πετρογέφυρα που σήμερα, δυστυχώς, δεν σώζονται. Τα παραθέτουμε στη συνέχεια. Το τελευταίο βέβαια πρέπει να αποκλειστεί γιατί είχε δύο τόξα.

1. ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΣΙΑΝΟΥ

Βρισκόταν μέσα στη Δερβιτσάνη, γεφυρώνοντας τον λεγόμενο Μεγαλάκκο που χωρίζει τις συνοικίες Μεσοχώρι από τη Σπανθία. Καταστράφηκε το 1946 από μεγάλη κατεβασιά τού ποταμιού και αντικαταστάθηκε από τσιμεντένιο.

Ήταν μονότοξο, κατασκευασμένο από κοκκινωπές πέτρες.

2. ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Βρισκόταν στη Δερβιτσάνη, κοντά στην εκκλησία, πάνω στον Μεγαλάκκο για να επικοινωνεί το Μεσοχώρι με τη Σπανθία. Καταστράφηκε το 1946.

Είχε ένα τόξο.

3. ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΟΡΙΟΥ ή ΤΟΥ ΤΣΑΜΗ

Βρισκόταν μέσα στη Δερβιτσάνη, γεφυρώνοντας τον Μεγαλάκκο λίγο μετά την ένωσή του με τον άλλο λάκκο τού χωριού, τον Σαραντινό. Το ονομάτιζαν και γεφύρι τού Τσάμη από ιδιοκτήτη διπλανού σπιτιού. Χάθηκε την ίδια χρονιά μαζί με τα δύο προηγούμενα γεφύρια -το 1946- ύστερα από δυνατές βροχές που φούσκωσαν το ποτάμι.

Ήταν παλιό, μονότοξο.

4. ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΓΚΑΣΗ

Βρίσκεται στη Δερβιτσάνη, γεφυρώνοντας τον Σαραντινό για να υπάρχει πρόσβαση προς το τρίτο, βορειότερο μέρος του χωριού, την Παλιουριά. Ακούγεται ακόμη και ως γεφύρι Ντάντα ή Ζαμπούνη ή Καρατζά από ιδιοκτήτες παρακείμενων σπιτιών.

Έχει δύο σχεδόν ισομεγέθη μικρά τόξα, με σκαλισμένο στο κλειδί τού ενός από αυτά τη χρονολογία κατασκευής μαζί με έναν σταυρό· για την ακρίβεια βλέπουμε: 18 + 20. Δυστυχώς, στον διάδρομο διάβασης, επίπεδο σήμερα, έχουν ρίξει τσιμέντο.

Σχετικά άρθρα: