Έλληνες αγρότες αυξάνουν τις πληρωμές για να προσελκύσουν το αλβανικό εργατικό δυναμικό

Έλληνες αγρότες αυξάνουν τις πληρωμές για να προσελκύσουν το αλβανικό εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, όταν 425.740 πολίτες Αλβανίας βρίσκονταν στην Ελλάδα με έγκυρες άδειες διαμονής, που αποτελούσαν περίπου το 63 τοις εκατό των αλλοδαπών σε αυτή τη χώρα.

Η μείωση του αριθμού των Αλβανών μεταναστών επηρεάζει αρνητικά σε εποχικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη γεωργία.

Οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες διαμονής για τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς και να αυξήσουν τις πληρωμές για να προσελκύσουν εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Σε ορισμένες περιοχές, οι σύλλογοι των Ελλήνων αγροτών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να αμείβονται με 45-50 δολάρια την ημέρα, αντί 40 δολάρια την ημέρα πέρυσι για το μάζεμα ελιών.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα παράτεινε έως τις 31 Μαρτίου 2023 την προθεσμία υποβολής αιτήσεων από Έλληνες αγρότες για εποχικούς εργαζόμενους τρίτων χωρών, η οποία είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Σχετικά άρθρα: