Ενδιαφέρον κι από Τούρκους για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Αλβανία

Ενδιαφέρον κι από Τούρκους για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Αλβανία

Με έντονους ρυθμούς εξελίσσεται η προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, από τα οποία προήλθε το 98,2% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σε αυτά τα πλαίσια, το υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας άνοιξε στα μέσα του μήνα την -πέμπτη κατά σειρά- υβριδική δημοπρασία για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 300 MW.

Πέραν αυτού, όμως, ενδιαφέρονται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 213MW, σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, πέντε αλβανικές επιχειρήσεις και μια τουρκική.   

Συγκεκριμένα, η Fortis Energy, τουρκικών συμφερόντων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 62 MW στην περιοχή της Kolonjα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την επιδίωξή της για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 644 MW στη χώρα.

Ενδιαφέρον για δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος 24MW και 30MW, αντίστοιχα, στην ίδια περιοχή, έχουν εκδηλώσει και οι αλβανικές εταιρείες Get Solar Solution και Met Invest.

Επίσης, οι αλβανικές εταιρείες Grand Kompani και Tekno Fire σχεδιάζουν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος 40 MW και 32,2 MW, αντίστοιχα κοντά στην πόλη του Elbasan, ενώ η αλβανική εταιρεία Dielli i Qarrit ενδιαφέρεται για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 25 MW κοντά στην Κορυτσά.

Σχετικά άρθρα: