Έντι Ράμα: Με την Ελλάδα δεν θέλουμε «σόου με εθνικιστικές προσβολές στην περιοχή»

Έντι Ράμα: Με την Ελλάδα δεν θέλουμε «σόου με εθνικιστικές προσβολές στην περιοχή»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι δεν θέλουν συγκρούσεις ή βαλκανικά σόου με εθνικιστικές προσβολές στην περιοχή, γράφει σήμερα η Gazeta Dita. Η Ελλάδα είναι ένας από τους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας, καθώς η ιστορία, η γειτονιά και το μέλλον, μας συνδέουν μαζί της.

Έτσι, ο Ράμα τόνισε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να μας φέρονται με ασέβεια, αφού όλα είναι αμοιβαία.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Μιλήσατε για την κλιματική αλλαγή στην ομάδα των χωρών που είναι σκεπτικιστές για την Αλβανία, όπου η Ολλανδία κατέχει αναμφίβολα την πρώτη θέση, η Γαλλία τη δεύτερη, αλλά αναμφίβολα άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Σήμερα, οι σχέσεις της Αλβανίας, της κυβέρνησής σας, με χώρες της ΕΕ είναι άριστες, εκτός από την Ελλάδα. 

Έντι Ράμα:

Είναι μια στιγμή, που θα περάσει. Η Αλβανία είναι σήμερα μια χώρα, με προφίλ, πιστεύω είναι ξεκάθαρο ότι στο μέλλον πρέπει να την εδραιώσουμε . Θέλουμε φιλία με όλους τους φίλους, θέλουμε οπωσδήποτε όχι μόνο φιλία, αλλά θέλουμε στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα, με την Ιταλία, με την Τουρκία.

Δεν θέλουμε συγκρούσεις, δεν θέλουμε τσακωμούς, δεν θέλουμε ένα βαλκανικό σόου με εθνικιστικές ατάκες στην περιοχή, θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προϋποθέσεις για να προωθήσουμε την ειρήνη, τη συνεργασία, κ.λπ., κ.λπ.

Ένα πράγμα που δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε είναι να μας φέρονται με ασέβεια. Εφόσον μας φέρονται με σεβασμό, εφόσον μας φέρονται με τον ίδιο σεβασμό που δίνουμε, είμαστε καλά.

Δηλαδή λέτε ότι η Ελλάδα απέτυχε να μας σεβαστεί;

Έντι Ράμα:

Όχι, όχι, όχι… Στην περίπτωση της Ελλάδας, το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας, η ιστορία μας συνδέει με την Ελλάδα, η γειτονιά μας, μάς συνδέει και το μέλλον μας.

Έχω πει ξανά και ξανά κάτι που ουσιαστικά δεν χρειάζεται καν να επαναληφθεί και που θα το λάβουν υπόψη όλοι, δεν διαλέγεις τον διπλανό σου, έχεις τον διπλανό σου.

Συγγνώμη, η γιαγιά μου έλεγε, ενοχλείται ο γείτονας που το σπίτι μας είναι ακατάστατο. Έτσι, αν η γειτονιά γεννά θυμό και ανία, δεν είναι καλό. Η Ελλάδα έχει πάρει μια συγκεκριμένη θέση σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν έχουμε αντιδράσει εκτός από το ότι έχουμε υπογραμμίσει το γεγονός ότι δεν κινούμαστε, δεν κινούμαστε από τη θέση μας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πήραμε αυτή τη θέση σε σχέση με την Ελλάδα, δεν έχουμε πάρει εμείς σε σχέση με ένα άτομο, έχουμε πάρει αυτή τη θέση σε σχέση με τον εαυτό μας και με το μέλλον, που είναι η θέση ότι η Αλβανία πρέπει να έχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα.

Και αν δεν μετακινηθούμε από αυτή τη θέση για πολλές περιπτώσεις που σχετίζονται με πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας με αλβανική υπηκοότητα, δεν χρειάζεται να κινηθούμε για πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας με ελληνική ή γαλλική υπηκοότητα, είναι η το ίδιο πράγμα.

Είπατε ότι αυτή είναι μια κατάσταση που θα λύσετε, πώς θα τη λύσετε; Δηλώσατε ότι θα περιμένετε το τέλος της δίκης. Έχουμε ήδη έναν δήμαρχο που ευτυχώς πήρε τις ψήφους που χρειαζόταν η Χιμάρα, ακόμα και από τις άλλες πτέρυγες. Φαινόταν σαν σιωπηλός προβληματισμός από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το μειοψηφικό, αλλά είπατε ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Ο νομάρχης  ο κ. Τάβο, με άριστες σχέσεις με την Αθήνα, είναι αυτή η αρχή της λύσης της κατάστασης στη Χιμάρα.

Έντι Ράμα:

Το πρόβλημα από μόνο του, που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο όνομα, είναι πρόβλημα δικαιοσύνης και μόνο η δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέχρι το τέλος. Σε αυτό το σημείο δεν αλλάζει η θέση μας και σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει πολιτική προσέγγιση, πίεση.

Αν και η απόφαση που πήρατε είναι κάπως αμφιλεγόμενη από νομική άποψη, λέτε ότι δεν θα υπάρχει επιλογή.

Έντι Ράμα:

Όχι, θα σου εξηγήσω. Από αυτή την άποψη, τίποτα δεν αλλάζει και βρισκόμαστε εδώ που ήμασταν από το πρώτο δευτερόλεπτο και λυπούμαστε πολύ που οι Έλληνες γείτονες και φίλοι μας δεν το κατάλαβαν σωστά, ή δεν το εκτίμησαν σωστά, πιστεύαν ότι με πίεση μπορούσαμε να απομακρυνθούμε από αυτή τη θέση, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

 Στο μεταξύ έχουμε συνεχείς σχέσεις και επικοινωνίες και δεν τίθεται θέμα κάψουμε το σώμα για τον ψύλλο, αποκλείεται.

 Έχουμε μόνο θετικότητα και μόνο θετική επιθυμία οι σχέσεις με την Ελλάδα να φτάσουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εταιρικής σχέσης, φιλίας, γειτονίας κ.ο.κ.

Σχετικά άρθρα: