«Δίκιο έχεις, να λάβεις δεν έχεις»

«Δίκιο έχεις, να λάβεις δεν έχεις»

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών μετατρέπεται σταδιακά σε ανέκδοτο με κωμικοτραγικό περιεχόμενο.

Περίεργο, ο νόμος πλέον υπάρχει, έχει περάσει κιόλας κατά πολύ το χρονικό διάστημα, ώστε οι δικαιούχοι να είχαν επωφεληθεί κιόλας, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Η αδικία δεν αποκαταστάθηκε ακόμα, παραμένει. Ο υπερήλικας Βορειοηπειρώτης ζει σε απόγνωση. Και προπάντων αυτός που επιμένει στα πάτρια εδάφη.

Σκέφτεται κανείς, για να δικαιολογήσει τη στασιμότητα, ότι όλο αυτό είναι ως συνέπεια της μακρόχρονης κρίσης, της πανδημίας κι άλλων ακόλουθων, δηλαδή υπάρχει έλλειψη χρημάτων, όμως σε διαψεύδουν τα επιδόματα που πέφτουν βροχή, που κάνουν θραύση και οι νεοδημοκράτες για να αξιώσουν την κυβέρνηση, δηλώνουν ικανοποιημένοι ότι η οικονομία «πετάει».   

Όταν συζητιέται το ασφαλιστικό και τα άτομα που αδικούνται, έχουν γνωρίσει το μπαρμπα – Στόλη, τον Πεπελιώτη, τον δεξιοτέχνη ξυλουργό, που λάξευε μαζί με το ξύλο προσεκτικά λέξεις και σκέψεις, φέρνουν στο νου τους τον σοφό λόγο του:

«Δίκιο έχεις, να λάβεις δεν έχεις».

Στο εξώφυλλο: Ταξιαρχία ξυλουργών από τα χωριά της Δρόπολης. Ανάμεσά τους είναι και ο Στυλιανός Στόλης. Όρθιος, τρίτος απ’ τα δεξιά προς τ’ αριστερά. Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του Ηλία Στόλη.

15.06.2022

Σχετικά άρθρα: