«Επικοινωνία» ελληνικού και ιταλικού πολιτισμού σε έκθεση στη Ρώμη
Το τεραστίων διαστάσεων αρχαϊκό άγαλμα της Κόρης της Θήρας, ένα από τα παλαιότερα μεγάλης ελληνικής γλυπτικής, που βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, το περίφημο ψηφιδωτό του Διονύσου από τη Δήλο, αλλά και η εντυπωσιακή «Χιώτισσα» Κόρη από το Μουσείο Ακρόπολης, βρίσκονται ανάμεσα στα 82 έργα που έστειλε η χώρα μας στην Ιταλία προκειμένου να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης με τίτλο «Η στιγμή και η Αιωνιότητα. Ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους», η οποία φιλοξενείται στη Ρώμη, σε μια πτέρυγα των Θερμών του Διοκλητιανού, που παρέμεινε κλειστή από το 1911 και ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 4 Μαΐου.
Πρόκειται για μια έκθεση διεθνούς εμβέλειας, η οποία «γεννήθηκε» μέσα από την δημιουργική συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο της στενής πολιτιστικής σχέσης που έχουν αναπτύξει, με βασικό στόχο να εξερευνήσει τη σύνθετη σχέση των σύγχρονων με τους αρχαίους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ανάμεσα στα 300 έργα της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται αρχαία αλλά και σύγχρονα αντικείμενα μέσα από τα οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην «επικοινωνία» του Ελληνικού και του Ρωμαϊκού πολιτισμού.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση με έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός συνόρων, όπως η συγκλονιστική Κόρη από την αρχαία Θήρα, άγαλμα του 7ου αι π.Χ. και η Γοργώ από την Πάρο, άγαλμα του 6ου αι. π.Χ και με άλλα αριστουργήματα προερχόμενα από ελληνικά μουσεία όπως το εντυπωσιακό ψηφιδωτό του Διονύσου από τη Δήλο και η «Χιώτισσα» Κόρη από το Μουσείο Ακρόπολης.
Περιηγούμενος στις διαφορετικές αίθουσες της έκθεσης ο επισκέπτης συναντά, μεταξύ άλλων, το εκμαγείο δύο ανώνυμων θυμάτων της έκρηξης του Βεζούβιου, το χάλκινο άγαλμα του ρήτορα και έναν από τους γίγαντες της Σαρδηνίας από το Mont’e Prama, θεοποιημένες ανθρώπινες μορφές αλλά και πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις, όπως το αποκατεστημένο αρχαίο άρμα παρέλασης από την Civita Giuliana και το άγαλμα του Ηρακλή από το Αρχαιολογικό Πάρκο της Appia Antica, το ετρουσκικό αγγείο με του 4ου π.Χ. με παράσταση απ΄οτον Τρωικό Πόλεμο, τον νέα αποκτήματα, όπως η Tabula Chigi από το Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο τα οποία συνδυάζονται με σπουδαία εκθέματα από την Ελλάδα, όπως η επιβλητική αρχαϊκή Γοργώ από την Πάρο, ένα σπουδαίο έργο της παριανής γλυπτικής, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά εκτός του Μουσείου Πάρου και η μεγάλη αμφιπρόσωπη παλαιολόγεια εικόνα από τον καθεδρικό ναό της Καθολικής Αρχιεπισκοπής στην Νάξο.
Ως «ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς» χαρακτήρισε την έκθεση η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας την ελπίδα να την απολαύσει σύντομα και το ελληνικό κοινό υπογραμμίζοντας, παράλληλα, με νόημα, αναφερόμενη στα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν: « Μέσα από τον θαυμασμό των μοναδικών έργων που χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. έως σήμερα, συνειδητοποιούμε ότι παρά τη χρονική απόσταση, εμείς και οι αρχαίοι έχουμε ίσως περισσότερα κοινά στοιχεία, παρά διαφορές: Θαυμάζουμε το ωραίο, αγωνιζόμαστε και χαιρόμαστε τη ζωή, ταξιδεύουμε και γνωρίζουμε τους ανθρώπους και τον κόσμο, αγαπούμε, αγωνιούμε για τους οικείους μας, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας, θρηνούμε τους νεκρούς μας με τα ίδια αισθήματα, τις ίδιες ελπίδες, τους ίδιους φόβους και -παρά την τεχνολογική πρόοδο- συχνά και με τα ίδια μέσα.»