Κομισιόν: Η οικονομία της Αλβανίας ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν

Κομισιόν: Η οικονομία της Αλβανίας ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν

Από Alice Taylor | Exit.al/en | Μεταφρασμένο από Μιχάλης Παναγιωτάκης

Η οικονομία της Αλβανίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 6,9% έως το τέλος του έτους, 2,9% περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. [Shutterstock / 682A IA]

Η οικονομία της Αλβανίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 6,9% μέχρι το τέλος του έτους, 2,9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη.

Στην έκθεση οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής για το φθινόπωρο του 2021, αναφέρεται ότι «η ταχύτερη της αναμενόμενης οικονομική ανάκαμψη οφείλεται στην ισχυρή επανάκαμψη του τουρισμού από τις γειτονικές χώρες, καθώς και στην μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης».

Αυτά είναι καλά νέα για την οικονομία της Αλβανίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 4% το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19 και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από τον σεισμό του Νοεμβρίου του 2019.

Όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, αυτό προβλέπεται να μειωθεί από το 6,8% του ΑΕΠ στο 4% μέχρι το τέλος του 2022.

Στους βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης περιλαμβάνεται η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το 2021 και κατά 3,0% το 2022. Η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης προβλέπεται να φτάσει το 2,5% το 2021 και το 2,1% το 2022. Πρόκειται για αξιόλογη άνοδο σε σχέση με το περσινό 1,6%.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι «προσθέτοντας στις ισχυρές, αλλά εν μέρει μεταβατικές αυξήσεις των τιμών για τα τρόφιμα και τις μεταφορές, οι πιο επίμονες ανοδικές πιέσεις από την αύξηση των μισθών προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 3% το 2023, όταν η πολύ ελαστική νομισματική πολιτική αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να εξομαλύνεται»

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: