Ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Soreca: Η Αλβανία πέρασε το τεστ της ΕΕ με τις εκλογές!

Ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Soreca: Η Αλβανία πέρασε το τεστ της ΕΕ με τις εκλογές!

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές ήταν ένα τεστ που πέρασε με επιτυχία η Αλβανία, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Luigi Soreca, καθώς είπε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να πούμε ότι η Αλβανία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Τα κράτη μέλη θα λάβουν απόφαση τις επόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ληφθεί αυτή η απόφαση και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια». Ο Soreca αναφέρθηκε στην έκθεση του ΟΑΣΕ / ODIHR, σημειώνοντας ότι η 25η Απριλίου πήγε ομαλά, ενώ οι παρατυπίες που ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση πρέπει να ακολουθήσουν τη θεσμική πορεία.

«Θεωρήσαμε την ημέρα των εκλογών μια εξέταση, δηλαδή πώς θα πήγαινε η ημέρα των εκλογών, και στην πραγματικότητα η προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ / ODIHR το κατέστησε σαφές: Η ημέρα των εκλογών πήγε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Έτσι, για εμάς η δοκιμή ήταν η μέρα. Ήταν πολύ σημαντικό πώς θα εφαρμοζόταν ο Εκλογικός Κώδικας. Όσο για την αντιπολίτευση, έχω πει και θα επαναλάβω ότι τυχόν παρατυπίες πρέπει να επιδιωχθούν θεσμικά», δήλωσε ο Soreca.

Ο Soreca έκανε αυτά τα πολιτικά σχόλια από την Përmeti, όπου συμμετείχε στην περιοδεία «Εβδομάδα Ευρώπης». Επισκέφτηκε την έκθεση με τοπικά έργα νεολαίας, προϊόντα χειροτεχνίας και συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους.

ibna

Γιώργος Μύτιλης