Την προσβολή δεν Σας την επιτρέπουμε ούτε εμείς ούτε η ιστορία μας

Την προσβολή δεν Σας την επιτρέπουμε ούτε εμείς ούτε η ιστορία μας

(Σε θέση ανοικτής επιστολής προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ)

Σκεφτόμουν να Σας κάνω επίσημη προσωπική, ανοικτή επιστολή. Δεν το επιχειρώ. Στη θέση της θα Σας πω αυτά τα λίγα και σεμνά, που ακολουθούν:

Το να μας αποκαλεί ένας Κρητικός, σήμερα Πρωθυπουργός της Ελλάδος, «αδέλφια», εμάς τους Βορειοηπειρώτες κι ότι η αδικία σας – σε σχέση με το ασφαλιστικό – θα αποκατασταθεί, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Σας ακούσαμε προσεκτικά, όλοι εμείς οι Βορειοηπειρώτες και πλημμύρισε η καρδιά μας από χαρά! Εκφράσατε – ως ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας – την πραγματική ευαισθησία Σας. Και πού; Μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όμως, θα πω συνάμα και το άλλο:

Ένας Υπουργός, όπως ο κύριος Βρούτσης, να μην σέβεται την ευαισθησία του Πρωθυπουργού και να αντιμετωπίζει διαφορετικά, διαφοροποιημένα, σε οικονομικό επίπεδο, τρίμματα είναι, τον Έλληνα, σε σχέση με τον Ελλαδίτη, είναι περίεργο, μέχρι αδιανόητο φαινόμενο.

Είναι αντισυνταγματική, μέχρι απάνθρωπη η πράξη αυτή. Είναι καθαρά – όχι σε άγνοια, αλλά συνειδητά – αισχρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλω να πιστεύω, ότι στις διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης, θα τον βγάλετε στο περιθώριο αυτόν τον απείθαρχο, άψυχο Υπουργό. Και θα τον αντικαταστήσετε με πατριώτη, με υπάκουο, με ευαίσθητο, με σκεπτικό άτομο, που θα λύσει το δίκαιο αίτημα μας.

Για να δούμε μια άσπρη μέρα κι εμείς. Την δικαιούμαστε.

Σας υπενθυμίζω, κύριε Πρωθυπουργέ, με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση προς το πρόσωπο Σας, ότι:

Οι πρώτοι πολεμιστές, στο Μέτωπο του ’40, στην Ήπειρο, ήταν Κρητικοί. Λέει πολλά αυτό. Ανώγεια, κατώγια. Τσαπάνω, τσικάτω… λέμε στην Κρήτη, αλλά και στην Βόρεια Ήπειρο. Έχουμε σχεδόν ίδιους ανδρείους χορούς. Παρόμοια ηρωικά τραγούδια… Και ίδια περηφάνια!

Νέοι εμείς, αλλά ας προχωράμε και με το παλιό. Δεν είναι κακό.

Όχι πια άλλη συρρίκνωση, παρακαλώ, στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό! Μην μας προσβάλλετε!

Δεν σας το επιτρέπουμε πια ούτε εμείς ούτε η ιστορία μας!

23/06/2020

Γιώργος Μύτιλης