ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

 «Δικαίωμα» 25.01. 2003

Κάτω στους πρόποδες του Κρυονεριού ήταν απλωμένο το κοπάδι. Με τη μπάλα γυρισμένη προς την ακροποταμιά. 60 πρόβατα όλα-όλα. Δεν πληρώνει το χωριό βοσκό, γιατί βόσκουν οι συγχωριανοί με την αράδα το κοπάδι. Κρατούν το βιο για λίγο φρέσκο γάλα, για το τυρί, για το αρνί.

Ο Γιώργος Τσιάμης, ο πρώην δασάρχης, είχε την αράδα χθες. Κρατούσε την γκλίτσα στο χέρι, την τάραζε, την κοπανούσε χάμω. Μόλις μας είδε, του χαμογέλασε το πρόσωπο, του ’λαμψε ο τόπος. Ήθελε να αλλάξει μια κουβέντα. Να πει  ένα μεράκι, έναν καημό ο άνθρωπος.

Έτσι στο πόδι καθώς έμενε, «ξεφόρτωσε» το άχτι του. Σαν να  εξομολογιόνταν στο Θεό:

– Κρίμα, που παρατήσαμε τον τόπο μας. Εδώ είναι κρυμμένος θησαυρός. Σε τούτα τα  χώματα. Κι όμως, τον ψάχνουμε στα ξένα. Εδώ και πάνω στην πέτρα, αν βάλεις κλίμα, θα  πιαστεί. Το αγαπάει  ο τόπος. Ρίχνει διαμιάς ανάστημα. Γρήγορα σου δίνει καλό καρπό. Μπόλικο επιτραπέζιο σταφύλι για κρασί, για τσίπουρο. Μετά το ’90 ανασκουμπώθηκα κι έβαλα μερικά στρέμματα αμπέλι. Πέρυσι με τη λίγη παραγωγή έκανα 1300 λίτρα τσίπουρο και μπόλικο κρασί. Η καλή παραγωγή  σε ενθαρρύνει  να ρίξεις κι άλλο βήμα. Είναι αχόρταγο το μάτι του ανθρώπου. Φέτος προβλέπω να βάλω κι άλλο αμπέλι. Έρχεται κι ο γιος μου, ο Στέφος, που μένει στο Αργυρόκαστρο και με βοηθάει. Του αρέσει η δουλειά. Του αρέσει ο τόπος. Έμεινε εδώ, δεν του πήραν τα μυαλά αέρα, όπως όλων των νέων. Είναι παραγωγός ξυλοκάρβουνου κι ικανοποιείται αρκετά από τη δουλειά του.

Άδειασε η Άνω Δερόπολη. Ρήμαξε και μας πονάει. Όταν υπάρχει η πιθανότητα  για  να κρατήσει ανθρώπους. Τις προάλλες παρατημένος γέροντας μου εξομολογιόνταν:

– Τα παιδιά τα έχω καλά, αλλά τα τραβούν οι ξενογέννες από τη μύτη. Αυτά  έχουν το νου εδώ, αυτές εκεί. Μη τους ξεφύγει η τσάντα από την πλάτη. Τι τους αρέσει εκεί, έλα και να το βρεις! Όλοι κουράστηκαν, ξεκλειδώθηκαν, κλαίογονται, αλλά κανένας δεν το κουνάει να μαζευτεί στο σπίτι του. Το καλό παράδειγμα εδώ το έχουν. Ας δουν  αυτούς, που τα  βολεύουν μια  χαρά στον τόπο τους κι ας πράξουν. Θα  είναι  σωστή  η  επιστροφή για  οποιονδήποτε. Αρκεί να τολμήσει και θα δει.

                                                                          

Σχετικά άρθρα: