Μείωση βουλευτικών εδρών στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου

Μείωση βουλευτικών εδρών στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου

Η Διακανονιστική Επιτροπή της Κεντρικής Εκλογικής Εφορίας δημοσιοποίησε χθες τον χάρτη των εκλογικών εδρών σχετικά με τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021. Στην ουσία πρόκειται για τυπική διαδικασία δεδομένου ότι ο σχετικός χάρτης κατανομής των εδρών λειτουργεί αυτοματοποιημένα συνδεδεμένο με το Ληξιαρχείο και την δημογραφική δυναμική.

Με βάση αυτή την απόφαση και όπως είχε προ ολίγου καιρού διαρρεύσει η Περιφέρεια Αργυροκάστρου και εκείνη της Ντίμπρα στο Βορρά σημειώνουν συρρίκνωση και από 5 βουλευτές που εξέλεξαν στις εκλογές 2017 θα έχουν πλέον έκαστη 4 έδρες. Οι δύο έδρες μεταφέρονται στα Τίρανα που μετατρέπονται πλέον σε ουσιαστικό ρυθμιστή των ισορροπιών του πολιτικού συστήματος και κομματικών αναλογιών δεδομένου ότι βγάζουν 36 βουλευτές ή το ένα τέταρτο του σώματος.

Πέραν των νέων δεδομένων που δημιουργεί αναφορικά με τους υπολογισμούς κομματικών επιτελείων και υποψηφίων η νέα πραγματικότητα στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η πληθυσμιακή αποψίλωση που είναι συνέπεια της εγκατάλειψης της περιοχής και της απουσίας ουσιαστικής οικονομικής δραστηριότητας.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής που είναι ελληνικής καταγωγής με την ευκολία απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας έχουν εγκατασταθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η έλλειψη οδικών υποδομών και η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του εκπαιδευτικού συστήματος οδηγεί άλλους στην εγκατάσταση στα ενδότερα της χώρας και ειδικά στα Τίρανα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οι υπόλοιπες Εκλογικές Περιφέρειες (συμπίπτουν με τις Διοικητικές) συντηρούν τον αριθμό εδρών που είχαν και στις προηγούμενες εκλογές με την Αυλώνα να εκλέγει 12 και την Κορυτσά 11. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε δημοσίως χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι έχουν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί για τη χρήση των δυνάμεων της Αστυνομίας του Κράτους προς επιρροή στις κάλπες υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η έλλειψη συμβιβαστικών προσεγγίσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη διαμόρφωση του νομικού και διοικητικού πλαισίου διαχείρισης της εκλογικής διαδικασίας αποτελεί πλέον και επίσημα έναν απ’ τους λόγους άρνησης της ΕΕ να ανοίξει επίσημα το διάλογο ένταξης της Αλβανίας.

Πηγή: tachydromos.org

Σχετικά άρθρα: