Τα μηνύματα στην ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Τα μηνύματα στην ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Είναι πολύ πιο περισσότερο από τυπικές ευγένειες τα ευχητήρια μηνύματα που πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Μητέρας Πατρίδας απέστειλαν με την ευκαιρία της 30ης Επετείου Ίδρυσης της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μια προσεκτική ανάγνωση τους οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι δεν αφορούν μόνο το στελεχικό δυναμικό της Οργάνωσης που οδηγεί τον αγώνα της ΕΕΜ για περισσότερες ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικά του Μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη διακρίνεται για την προσεκτική προσέγγιση της ιστορίας της Οργάνωσης, τις προσδοκίες που βάσιμα στηρίζει πάνω της η κοινότητα και το Έθνος, αλλά επί το πλείστον φέρνει στο φως τη διαχρονική προσφορά της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας προς την εθνική υπόθεση. Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται σαφώς ότι η Πατρίδα έχει ακόμη πολλά που μπορεί να κάνει υπέρ της κοινότητας μας.

Συνδυάζοντας τα η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑ-ς έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την πίεση για την εκπλήρωση αιτημάτων των Βορειοηπειρωτών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και κυρίως για την προώθηση ιδεών και προγραμμάτων που αφορούν στην ενίσχυση των μελών της κοινότητας που επιμένουν να διαβιούν στη πατρώα γης. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και την ΕΕΜ. Η διαιώνιση της παρουσίας στα ιστορικά της εδάφη είναι πρόκληση ισχυρή.

Αυτή η διακομματική κοινή διαπίστωση ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα της υπέρ της ΕΕΜ θέλει πλέον και πράξεις που θα την μετατρέψουν σε πολιτική. Συνεπάγεται προφανώς και υποχρεώσεις και όχι απλά φιλοφρονήσεις.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελαροπούλου στο μήνυμα της έχει να επισημάνει απ’ τη μια την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και τις υποχρεώσεις που οφείλει να εκπληρώσει και ως προς την κατεύθυνση των δικαιωμάτων της ΕΕΜ, και απ’ την άλλη τις δυσκολίες που διαβλέπει ώστε να εναρμονιστεί πλήρως σε αυτό το ζήτημα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρακτική.

Σε ότι αφορά στα δικαιώματα που η Αθήνα θέλει να δει να εφαρμόζονται εμπράκτως και που αποτελούν την ουσία του πολιτικού προγράμματος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ είναι αυτό της αρχής αυτοπροσδιορισμού στις κρατικές απογραφές και πρακτικές, τη άνευ προσκομμάτων δημόσια χρήση της Ελληνικής μητρικής γλώσσας, την παιδεία της ΕΕΜ, την κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων και την απάλειψη της λογικής των μειονοτικών ζωνών στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τις μειονότητες.

Βεβαία όλα αυτά προϋποθέτουν πιο σθεναρό αγώνα και συστηματική παρακολούθηση. Κυρίως για άλλη μια φορά να επισημανθεί όπως σοφά τα μηνύματα τονίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής με ουσιαστική ενότητα στόχων και σύμπνοιας.

Τα φετινά ευχετήρια μηνύματα της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, της Πρέσβεως της Ελλάδας στα Τίρανα αλλά και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, διαβάστηκαν με περισσότερη συγκίνηση και αποκτούν επιπλέον πολιτική σημασία. Όχι διότι αφορούν σε ιωβηλαίο. Κι αυτό είναι. Κυρίως όμως διότι αντιλαμβάνονται απ’ τους αποδέκτες ως στήριξη της ελπίδας μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που προκαλούν οι συνέπειες της Πανδημίας.

Πηγή: tachydromos.org

Σχετικά άρθρα: