Επίσημα υποψήφιος ο Μενέντεζ για τη Γερουσία – Μαίνεται ο πόλεμος εναντίον του φιλέλληνα Γερουσιαστή

Επίσημα υποψήφιος ο Μενέντεζ για τη Γερουσία – Μαίνεται ο πόλεμος εναντίον του φιλέλληνα Γερουσιαστή

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δικάζεται από τα μέσα του Μαΐου για διαφθορά στη Νέα Υόρκη, θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο με την ετικέτα του ανεξάρτητου, επιβεβαιώνουν έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και δική του σχετική δήλωση.

Εκλεγμένος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, στις ανατολικές ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής ο οποίος ως πρότινος είχε μεγάλη επιρροή, κατηγορείται για δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, για παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ως ακόμη και 20 ετών κάθειρξης.

Στα 70 του χρόνια, ο βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής ζωής, που εκλέγεται στο Κογκρέσο επί 30 χρόνια αδιαλείπτως, σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα με λάβαρο «Μενέντεζ για τη Γερουσία» κι εξασφάλισε 2.465 υπογραφές πολιτών που τον υποστηρίζουν, υπερτριπλάσιες από τις 800 που απαιτούνταν ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος.

Αντιμέτωπος από τον Σεπτέμβριο με ποινική δίωξη, μαζί με τη γυναίκα του Ναντίν Μενέντεζ —αυτή η τελευταία θα δικαστεί τον Ιούλιο για λόγους υγείας— και τρεις φερόμενους ως συνεργούς του, ο φιλέλληνας γερουσιαστής και σφοδρός πολέμιος της Τουρκίας, άκουσε να του απαγγέλλονται κάπου είκοσι κατηγορίες.

Παραμένει μέλος της ισχυρής επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, ωστόσο δεν είναι πλέον πρόεδρός της.

Συγκατηγορούμενοί του είναι δυο επιχειρηματίες που δηλώνουν, όπως και ο πολιτικός, αθώοι. Τρίτος άνδρας, ο Χοσέ Ουρίμπε, δήλωσε απεναντίας ένοχος σε μέρος των κατηγοριών και συνεργάζεται με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Το ζεύγος Μενέντεζ κατηγορείται πως μεταξύ του 2018 και του 2022 έλαβε δωροδοκίες ύψους «εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων», σε ρευστό και χρυσαφικά, με αντάλλαγμα την άσκηση της επιρροής του προκειμένου να «προστατευθούν και να πλουτίσουν» τρεις επιχειρηματίες στο Νιου Τζέρζι και να υποστηριχθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Στην πολιτεία Νιου Τζέρζι (9 εκατ. κάτοικοι) ζουν πολλά μέλη της διασποράς της Μέσης Ανατολής.

Ο Άντι Κιμ, ο οποίος θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι για τη Γερουσία, σχολίασε μέσω X:

«Όλοι ξέρουν πως ο Μπομπ Μενέντεζ δεν θέτει υποψηφιότητα για τις οικογένειες (των πολιτών) του Νιου Τζέρζι. Θέτει υποψηφιότητα για τον εαυτό του».

newsbreak.gr

Σχετικά άρθρα: