Επίσκεψη Κούρτι στην Άγκυρα, συνομιλεί για διμερείς σχέσεις με τον Ερντογάν
Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, όπου συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις διμερείς σχέσεις και τις δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, ανακοίνωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του Κούρτι με τον Ερντογάν στην Τουρκία, μετά από αυτή στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 2023.
«Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις διοργανικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Κούρτι θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στο πρώτο οικονομικό φόρουμ μεταξύ Κοσόβου και Τουρκίας, το οποίο θα αποτελέσει ευκαιρία για εμβάθυνση των σχέσεων και αύξηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το περασμένο καλοκαίρι, το Κοσσυφοπέδιο αγόρασε drone Bayraktar TB-2 από την Τουρκία. Ο Κούρτι είπε τότε ότι με την αγορά τους, το Κοσσυφοπέδιο «είναι ακόμα πιο ασφαλές» και πρόσθεσε ότι οι αξιωματικοί των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση drones.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ο Κούρτι ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξη που παρείχε στο Κοσσυφοπέδιο στις προσπάθειές του να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.
«Ο Πρωθυπουργός Κούρτι… εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες για την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και για την ψήφο των Τούρκων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16 Απριλίου του τρέχοντος έτους και τη θέση της κυβέρνησης της Τουρκίας στην Επιτροπή Υπουργών του φετινού οργανισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ενέκρινε αυτόν τον μήνα τη σύσταση για την προώθηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου από μέλος παρατηρητή σε συνδεδεμένο μέλος.
Αυτή η Συνέλευση είναι θεσμικά χωριστή από το ΝΑΤΟ, αλλά χρησιμεύει ως σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και των κοινοβουλίων των χωρών μελών. Αποτελείται από 281 αντιπροσώπους και από τις 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Όμως, παρόλο που το Κοσσυφοπέδιο δεν κατάφερε να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρόλο που είχε περάσει επιτυχώς τα δύο πρώτα στάδια, καθώς η Επιτροπή Υπουργών δεν έθεσε καθόλου την ψηφοφορία για την ένταξη του στην ημερήσια διάταξη, λέγοντας ότι δεν έκανε αρκετά βήματα προς τη συγκρότηση Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία.