Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου πάνε σε δεύτερο γύρο

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου πάνε σε δεύτερο γύρο

Ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, αλλά δεν έλαβε το απαραίτητο 50% των ψήφων για να επανεκλεγεί στον πρώτο γύρο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το κόμμα του διατηρεί την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο σε συμμαχία με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Τα επίσημα στοιχεία στις 06:30 σήμερα το πρωί, μετά την καταμέτρηση του 98,55% των ψηφοδελτίων, ο σημερινός αρχηγός του κράτους έλαβε το 49,34% των ψήφων και ο κύριος αντίπαλός του – ο αρχηγός του εξακομματικού μπλοκ της αντιπολίτευσης  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 45,00 %. Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογκάν έλαβε το 5,23% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων και υποστηρίζει ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ μπροστά και μάλιστα προηγείται.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αναμένεται στις 28 Μαΐου, οπότε θα ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

Στις Κοινοβουλευτικές εκλογές ισχυρή η συμμαχία Ερντογάν

Όσο για τις κοινοβουλευτικές εκλογές η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος – MHP,  διατηρoύν την πλειοψηφία στη νομοθετική συνέλευση.

 Με 98,44% καταμετρημένα ψηφοδέλτια, το AKP έλαβε 35,41% και το MHP  10,05%.

Έτσι, οι δύο σχηματισμοί συγκεντρώνουν συνολικά 324 έδρες στο κοινοβούλιο των 600 εδρών.

Η αντιπολίτευση, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP – 25,40% και το Καλό Κόμμα (9,81%), εκλέγουν 211 βουλευτές.

Με 65 έδρες, 8,78% των ψήφων, παραμένει το Πράσινο Αριστερό Κόμμα, το οποίο έδειξε ισχυρά αποτελέσματα σε περιοχές με μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό.

Σχετικά άρθρα: