Ευρεία νίκη Βούτσιτς

Ευρεία νίκη Βούτσιτς

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 92% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσις έλαβε το 46,3% των ψήφων. Πρόκειται για ποσοστό που αντιστοιχεί σε 128 από τις 250 έδρες της Βουλής της Σερβίας και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» λαμβάνει το 23,6% και 65 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση φέρεται να έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με 6,6% και 18 έδρες. Ακολουθεί ο συνασπισμός των εθνικιστών «NADA» (Ελπίδα) με 4,9% και 13 έδρες.

Ο νεοσύστατος συνδυασμός «Εμείς-Η φωνή του λαού», με επικεφαλής τον συνομωσιολόγο, αντιεμβολιαστή γιατρό Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, πέτυχε την είσοδό του στη Βουλή με ποσοστό 4,8% (13 έδρες), κάτι που χαρακτηρίστηκε ως έκπληξη.

Ακολουθούν η Ένωση Μαγυάρων Βοϊβοντίνας με 6 έδρες, η Ένωση Κροατών Βοϊβοντίνας με 3 έδρες, το κόμμα SDA των μουσουλμάνων του Σαντζάκ με 2 έδρες. Στην βουλή εισέρχεται και το Ρωσικό Κόμμα καταλαμβάνοντας μία έδρα όπως και οι Αλβανοί της Νότιας Σερβίας.

Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τετραετή θητεία, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την ανακοίνωση της νίκης του κόμματός του, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η συμμετοχή στις εκλογές στην Σερβία ανήλθε στο 59,2%.

Σχετικά άρθρα: