Εξάρθρωση δικτύου πλαστογραφίας διπλωματικών διαβατηρίων στην Κορυτσά

Εξάρθρωση δικτύου πλαστογραφίας διπλωματικών διαβατηρίων στην Κορυτσά

Δίκτυο πλαστογραφίας διπλωματικών διαβατηρίων, με σκοπό την παράνομη διέλευση των συνόρων προς τις ΗΠΑ, ανακαλύπτεται και δέχεται επίθεση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 2 πολίτες και ερευνώνται αρκετοί άλλοι πολίτες.

Η έρευνα συνεχίζεται, για την τεκμηρίωση της εμπλοκής σε αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα άλλων φορέων από γειτονικές χώρες.

Οι υπηρεσίες της Συνοριακής Αστυνομίας Ρίνας, σε συνεργασία με την Ειδική Αστυνομική Μονάδα «Joint Shield», συνέλαβαν τον Απρίλιο του 2023 τον Αλβανό υπήκοο Δ. Ι., 56 ετών, σε προσπάθειά του να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, με πλαστό διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο ισχυρίστηκε ότι εκδόθηκε από μια ΜΚΟ γνωστή ως «PBF», με έδρα εκτός της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Μετά από ενδελεχείς έρευνες σε συνεργασία με την Εισαγγελία, εντοπίστηκαν αρκετοί ύποπτοι πολίτες ως εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές ενέργειες παροχής βοήθειας για παράνομη διέλευση συνόρων, πλαστογραφίας ταυτοτήτων, διαβατηρίων και άλλων εγγράφων.

Η Κρατική Αστυνομία, υπό την καθοδήγηση της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου της Γενικής Δικαιοδοσίας στα Τίρανα, με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας DSS/OCI στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αλβανία, διεξήγαγε ανακριτικές ενέργειες στο πλαίσιο ποινικών διαδικασίες, με χρήση ειδικών νομικών μεθόδων, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διαφορετικά μέρη, κυρίως στην περιοχή της Κορυτσάς, σχετικά με τη διακίνηση πολιτών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Από την έρευνα συλλέχθηκαν στοιχεία για τουλάχιστον 4 Αλβανούς πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες παροχής βοήθειας για παράνομη διέλευση των συνόρων και παραποίηση εγγράφων.

Με βάση τις έρευνες που διενεργήθηκαν, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Γενικής Δικαιοδοσίας Τιράνων εξέδωσε τις αποφάσεις για την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης για 2 υπόπτους πολίτες, καθώς και για τον έλεγχο 4 διαμερισμάτων και άλλων χώρων.

Σχετικά άρθρα: