Έξω από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη Τούρκοι εγείρουν «Τσάμικο» ζήτημα

Έξω από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη Τούρκοι εγείρουν «Τσάμικο» ζήτημα

Μια ασυνήθιστη μικροδιαδήλωση οργανώθηκε πρόσφατα από την Ομοσπονδία “Τούρκων” των Βαλκανίων μπροστά από το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη, με επίκεντρο το ανύπαρκτο “Τσάμικο” ζήτημα και τη Θράκη, σύμφωνα με δημοσίευμα του neostrategy.gr

Η συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2024, φαίνεται να ήταν κατευθυνόμενη από τις αρχές της Τουρκίας και περιλάμβανε την κατάθεση μαύρου στεφάνου, δήθεν για τα 80 χρόνια από τη “σφαγή των μουσουλμάνων Αλβανών στην Τσαμουριά”.

Με τουρκικές σημαίες και μίνι πλακάτ που έγραφαν “Δεν έχουμε ξεχάσει τη σφαγή στην Τσαμουριά”, οι διαδηλωτές επεδίωξαν να προωθήσουν την τουρκική ατζέντα για το “Τσάμικο ζήτημα”.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό αφορά άτομα που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως συνεργάτες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε μαζικές σφαγές ως υποχείρια του κατακτητή.

Ο πρόεδρος της “Συνομοσπονδίας Τούρκων της Ρωμυλίας”, Σάμπρι Μουτλού, συνέδεσε το “Τσάμικο” ζήτημα με την “τουρκική μειονότητα” στη Δυτική Θράκη.

Στην ομιλία του έξω από το προξενείο, ζήτησε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Προειδοποίησε μάλιστα ότι ο τουρκικός λαός της Δυτικής Θράκης δεν είναι μόνος και ζήτησε φιλικές σχέσεις, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να μην γίνει εχθρός της Τουρκίας.

Η Άγκυρα συνεχίζει να παρουσιάζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων και των “Τούρκων” στα Βαλκάνια, θέτοντας ζητήματα για την “τουρκική” μειονότητα στα Δωδεκάνησα και καταγγέλλοντας “πολιτιστική γενοκτονία”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε αναφερθεί σε “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα στις 20 Νοεμβρίου 2023, λίγο πριν το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στην Αθήνα.

Επιπλέον, η Ελλάδα έγινε στόχος του νέου “εκπαιδευτικού” προγράμματος της Τουρκίας, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η Άγκυρα στήριξε το κόμμα της “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Παρά τις φιλικές δηλώσεις, η Τουρκία επιμένει στους στόχους και τις απαιτήσεις της. Ιδιαίτερα για το ανύπαρκτο “Τσάμικο” ζήτημα, η Άγκυρα ενθαρρύνει την αντίθεση μερίδας των Αλβανών και των πολιτικών ηγεσιών τους, υπονομεύοντας τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια φάση κατευνασμού, λόγω του ελληνοτουρκικού διαλόγου, φαίνεται ανίκανη να ασκήσει ουσιαστική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις, ιδιαίτερα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

armyvoice.gr

Σχετικά άρθρα: