Εξωφρενική σπατάλη δημοσίου χρήματος από τα δημόσια πανεπιστήμια στην Αλβανία

Εξωφρενική  σπατάλη δημοσίου χρήματος από τα δημόσια πανεπιστήμια στην Αλβανία

Τα δημόσια πανεπιστήμια  στην Αλβανία έχουν δαπανήσει δημόσιους πόρους κυρίως για φυσική ασφάλεια κτιρίων, ανακατασκευές, έπιπλα ή άλλα έξοδα προσωπικού, συχνά αδικαιολόγητα, αφήνοντας εκτός επιστημονικής έρευνας και βιβλίων, αναφέρει η οργάνωση «Civic Center» – Qëndresa Qytetare – Αντίσταση Πολιτών.

Παρουσιάστηκαν στο κοινό την Τετάρτη τα ευρήματα παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022-Αύγουστου 2023, από τον εν λόγω οργανισμό σε 7 δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Η παρακολούθηση της δαπάνης των δημόσιων πόρων επικεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, στο «Aleksandër Xhuvani» στο Ελμπασάν,  στο «Fan Noli» στην Κορυτσά, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής, στο «Aleksandër Moisiu» στο Δυρράχιο και στο «Luigj Gurakuqi» στη Σκόδρα.

«Συνολικά, τα πανεπιστήμια έχουν ξοδέψει περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μόνο 79 χιλιάδες ευρώ έχουν πάει σε μελέτες και επιστημονική έρευνα, που θα έπρεπε να ήταν ο πυρήνας της δουλειάς των πανεπιστημίων», αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του «Civic Attitude», Rigels Xhemollari.

«Η έλλειψη διαφάνειας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος των δημόσιων πανεπιστημίων», έκανε έκκληση ο Xhemollari, ξεχωρίζοντας το Πανεπιστήμιο των Τιράνων ως «καταφύγιο».

Σύμφωνα με την έκθεση του Civic Center, «τα δημόσια πανεπιστήμια θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για επιστημονική έρευνα και εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους με βιβλία που περιέχουν διδακτικά προγράμματα και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για ασφάλεια, περίφραξη κτιρίων ή συντήρηση των γύρω τοίχων».

Σχετικά άρθρα: