Φαίνεται να υποχωρεί ο Ράμα για Μπελέρη

Φαίνεται να υποχωρεί ο Ράμα για Μπελέρη
«Παράθυρο» επίλυσης του ζητήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη «ανοίγει» με την ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Καλά νέα για την επίλυση του ζητήματος του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έρχονται μετά την ανακοίνωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στα social media, μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας και υπό τη μεγάλη πίεση της ελληνικής πλευράς που απείλησε με βέτο για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. αν δεν λυθεί η υπόθεση Μπελέρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε ανάρτησή του στα social media εμφανίζεται να υποχωρεί!

Ειδικότερα, αρχικά αιτιολογεί την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) της Αλβανίας να αρνηθεί να χορηγήσει άδεια ορκωμοσίας στον προφυλακισμένο Μπελέρη, ως «νομικά ορθή στάση».

Ωστόσο παραδέχεται, όπως και το δικαστήριο, ότι υπάρχει αδιέξοδο στην υπόθεση Μπελέρη. Και αυτό γιατί ο ηττημένος υποψήφιος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του Δήμου Χειμάρρας, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος.

Ο Ράμα κάνει λόγο για «ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρρας».

«Το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου» καταλήγει ο Έντι Ράμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Έντι Ράμα

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Διακστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχή, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και εύκολα κατανοητή.

Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χιμάρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

«Σημαντικό βήμα» η αποδοχή Ράμα της απόφασης του σκεπτικού του Δικαστηρίου

Την ίδια στιγμή, ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη, αναφέρουν πως «η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Έντι Ράμα είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας».

Σχετικά άρθρα: