Φατός Λουμπόνια: «Πατριωτικό ξέπλυμα» η  ομιλία του Ράμα στους ομοεθνείς του στην Αθήνα

Φατός Λουμπόνια: «Πατριωτικό ξέπλυμα» η  ομιλία του Ράμα στους ομοεθνείς του στην Αθήνα

Ο Έντι Ράμα χρησιμοποιεί τον εθνικισμό για να σώσει την εικόνα του που έχει πληγεί από τα πολλαπλά σκάνδαλα στο εσωτερικό της χώρας του, σχολίασε ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας από την Αλβανία, Φατός Λουμπόνια. Μιλώντας στην εκπομπή «Σύνορα» της ΕΡΤ3 ο κ. Λουμπόνια χαρακτήρισε «πατριωτικό ξέπλυμα» τα όσα είπε στους ομοεθνείς του ο Αλβανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας ότι με τον ίδιο τρόπο που επικαλείται τον πατριωτισμό, ο Έντι Ράμα χρησιμοποιεί και τον ευρωπαϊσμό. 

Ο βραβευμένος συγγραφέας, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα για τα βιβλία του, όπου καταγράφει συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα βασανιστήρια που υπέστη και ο ίδιος στις φυλακές του Χότζα, περιέγραψε την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Αλβανία με πολύ μελανά χρώματα. Αναφερόμενος καταρχήν στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τη φυγή ενός και πλέον εκατομμυρίου πολιτών από την Αλβανία κατά την τελευταία δεκαετία, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκτεταμένη διαφθορά και τη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ στηλίτευσε και τη στάση της Δύσης ως προς το θέμα της δικαιοσύνης. 

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία και την ανεξαρτησία της Ανώτατης Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, του περίφημου SPAK, τη χαρακτήρισε «παραμύθι», σχολιάζοντας μάλιστα ότι έχει την υποστήριξη της Δύσης, η οποία όμως στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση, στη δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία του Κατσίνσκι, που είχε τα ίδια χαρακτηριστικά (έλεγχο των δικαστών και του δικαστικού συστήματος) είχε αντιδράσει πολύ αυστηρά.

Ως προς την υπόθεση Μπελέρη τέλος, ο Φατός Λουμπόνια μίλησε για σαφή χειραγώγηση και εργαλειοποίησή της από την πολιτική εξουσία, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας υφαρπαγής των περιουσιών όχι μόνο των Χειμαρριωτών, αλλά και των υπόλοιπων πολιτών σε ολόκληρη την Αλβανία. 

Σχετικά άρθρα: