Φρέντης Μπελέρης και Ιλάρα Σάλις

Φρέντης Μπελέρης και Ιλάρα Σάλις

Την ώρα που ο Φρέντης Μπελέρης εξασφάλιζε τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ βρίσκεται κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές, μια ανάλογη ιστορία εξελισσόταν στην Ιταλία.

Η Ιταλίδα δασκάλα Ιλάρια Σάλις, η οποία κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε δύο Ούγγρους νεοναζί, εξελέγη στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της συμμαχίας οικολόγων και ιταλικής αριστεράς.

Η Ιλάρια Σάλις είχε συλληφθεί πέρυσι στη Βουδαπέστη με την κατηγορία ότι επετέθη σε δύο νεοναζί. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και κατά την περίοδο της προφυλάκισής της είχε μεταφερθεί επανειλημμένα στο δικαστήριο με τα πόδια και τα χέρια της δεμένα με αλυσίδες.

Μετά την έντονη κινητοποίηση της ιταλικής κοινής γνώμης, η φυλάκιση μετετράπη σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά η δίκη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Μας κατηγόρησαν ότι εργαλειοποιήσαμε την υποψηφιότητα αυτή, ακούσαμε παρά πολλά. Πράξαμε ορθά όμως, η Ιλάρια τα κατάφερε», δήλωσε ο γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατοτζάνι.

H 39χρονη Ιταλίδα δασκάλα έλαβε 173.000 ψήφους και, σύμφωνα με τον Τύπο, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από την ουγγρική δικαιοσύνη μόλις το Ευρωκοινοβούλιο ανακηρύξει επίσημα την εκλογή της. Οι αναλυτές τονίζουν ότι στην υποψηφιότητά της, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και η αύξηση του ποσοστού της συμμαχίας οικολόγων και αριστεράς, η οποία άγγιξε το 6,6%

Σχετικά άρθρα: