Φτάνουν στη Βρετανία με φουσκωτό, τους απομακρύνουν για την Αλβανία με «τσάρτερ»

Φτάνουν στη Βρετανία με φουσκωτό, τους απομακρύνουν για την Αλβανία με «τσάρτερ»

Αλβανούς μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία με φουσκωτά, τους απομάκρυναν εσπευσμένα από τη Βρετανία λίγες μέρες μετά τη διέλευση της Μάγχης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι 11 Αλβανοί στάλθηκαν στα σπίτια τους με ναυλωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Όταν οι μετανάστες έφτασαν από τη βόρεια Γαλλία αρχές του μήνα στη Βρετανία, μεταφέρθηκαν από τις αρχές σε μια πρώην αεροπορική βάση της RAF στο Manston του Κεντ, η οποία χρησιμοποιείται για την επεξεργασία μεταναστών που διασχίζουν το κανάλι της Μάγχης.

Οι μετανάστες αρνήθηκαν να ζητήσουν άσυλο και ως αποτέλεσμα οι αξιωματικοί τους ανακοίνωσαν την άμεση απομάκρυνση.

Και οι 11 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκαν σε πτήση τσάρτερ για τα Τίρανα.

Η εξέλιξη – που σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης του μεταναστευτικού – ήρθε επτά εβδομάδες αφότου η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ σύναψε μια συμφωνία ορόσημο με την αλβανή ομόλογό της για ένα πρόγραμμα «ταχείας απομάκρυνσης».

Αν και το προσχέδιο αυτό δεν έχει ακόμη επικυρωθεί οριστικά, είναι κατανοητό ότι η πρόσφατη συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποχώρηση των 11 Αλβανών.

Ο αριθμός των Αλβανών που διασχίζουν τη Μάγχη αυξήθηκε κατά πολύ στις αρχές του καλοκαιριού. Το ποσοστό των αλβανών μεταναστών αποτελεί σχεδόν το 60 τοις εκατό των συνολικών αφίξεων στη Βρετανία μέσω της βόρειας Γαλλίας.

Περίπου 37 χιλιάδες μετανάστες έχουν φτάσει με μικρά σκάφη στο βρετανικό έδαφος από τις αρχές του έτους – και τουλάχιστον 10 χιλιάδες από αυτούς υπολογίζεται να είναι Αλβανοί.

Από τον αλβανικό τύπο

Σχετικά άρθρα: