Γερμανός Καγκελάριος πρώτη φορά δεν πήγε στην Άγκυρα μετά από επίσκεψη στην Αθήνα

Γερμανός Καγκελάριος πρώτη φορά δεν πήγε στην Άγκυρα μετά από επίσκεψη στην Αθήνα

Παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τύπος στην Τουρκία αντέδρασε την Πέμπτη με καθυστέρηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στο σημείο που ανεφέρε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ότι «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν».

Να τονιστεί όμως ότι πουθενά δεν γίνεται αναφορά στα Μέσα της Τουρκίας για τις δηλώσεις του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα. Ο Γερμανός καγκελάριος είναι ο πρώτος στην Ιστορία που επισκέπτεται την Αθήνα χωρίς ο αμέσως επόμενος προορισμός του να είναι η Άγκυρα. Οι Τούρκοι μάλλον γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη σημασία αυτού του… στατιστικού, γι’ αυτό έχουν αλλάξει ρότα. 

Την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε συνάντηση με τον Μπένι Γκαντς, ο οποίος με τη σειρά του δεν πήγε πρώτα στην Ελλάδα, για το προγραμματισμένο ραντεβού με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, αλλά ο κ. Γκαντς δεν δίστασε να κάνει αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, τονίζοντας την σημασία του ανοιχτού διαλόγου και την σημασία σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα: